Meciul din Supercupa Turciei dintre Fenerbahce și Galatasaray a durat doar 50 de secunde, după ce jucătorii lui Fenerbahce au ieșit de pe teren în semn de protest față de incidentele de la meciul cu Trabzonspor.

Jucătorii lui FenerbahceFoto: SeskimPhoto / imago sportfotodienst / Profimedia

Fenerbahce a retras echipa de pe teren în Supercupa Turciei cu Galatasaray, în semn de protest față de incidentele de la meciul cu Trabzonspor

Fenerbahce a decis ca Supercupa Turciei să fie disputată de echipa U19 a clubului în semn de protest față de decizia Federației de Fotbal din Turcia privind incidentele de la meciul cu Trabzonspor.

Comisia de disciplină a Federației de Fotbal din Turcia a aplicat sancțiuni pentru incidentele de la finalul meciului Trabzonspor - Fenerbahce, scor 2-3, când zeci de suporteri ai gazdelor au intrat pe teren și s-a iscat o bătaie generală. Unii jucători au fost loviți cu pumnii, picioarele sau diverse obiecte, în timp ce câțiva au răspuns cu aceeași monedă și au dat fără milă în provocatori.

Doi jucători de la Fenerbahce, fundaşul olandez Jayden Oosterwolde şi portarul turc Irfan Can Egribayat, au fost sancționați cu suspendare pentru un meci şi amenzi de câteva sute de euro.

Decizia a nemulțumit conducerea clubului, mai ales, pentru că suporterii lui Trabzonspor au fost cei care au intrat pe teren și au iscat o bătaie generală cu jucătorii. În acest context, oficialii lui Fenerbahce au luat decizia de a trimite echipa sub 19 ani la meciul cu Galatasaray.

Mauro Icardi a deschis scorul în secunda 50 pentru Galatasaray, iar la doar câteva zeci de secunde mai târziu jucătorii lui Fenerbahce au ieșit de pe teren în semn de protest.

În cele din urmă, arbitrul a fost nevoit să fluiere mult mai repede decât se aștepta finalul partidei, iar Galatasaray a câștigat Supercupa Turciei prin abandonul adversarilor. Ulterior, câștigătorii au început să sărbătoarească victoria chiar dacă s-au disputat doar 50 de secunde.

„În ultimii 20 de ani, Fenerbahce a luptat contra sistemului fotbalistic nedrept din Turcia. Comunitatea Fenerbahce continuă să adopte o poziție împotriva sistemului nedrept din fotbalul turc atât pe căi sportive, cât și pe căi legale.

În ultimii 20 de ani, Fenerbahce s-a confruntat cu diverse provocări:

1. A pierdut campionatul de 3 ori în 7 sezoane în ultimele etape, în special meciul cu Denizlispor din 2006, când jocul a fost oprit de multe ori din cauza obiectelor aruncate pe teren;

2. În sezonul 2010/2011, Fenerbahce a fost acuzată pe nedrept că a aranjat meciuri de către o organizație teroristă infiltrată la nivel de stat și s-a confruntat cu proceduri judiciare;

Din 2011 până în 2021, Fenerbahce a îndurat o luptă legală pentru a-și demonstra nevinovăția. Ca atare, a suferit pierderi comerciale semnificative, valoarea companiei înjumătățindu-se din cauza capcanei întinse pentru club.

3. Clubul a fost deposedat de dreptul de a participa în Champions League pentru două sezoane de către Federația de Fotbal din Turcia fără ca aceasta să aștepte verdictul din instanță.

Clubul a inițiat un nou proces legal, 'Cazul de Conspirație Împotriva Fenerbahce', împotriva organizației care a înscenat totul, și continuă să lupte pentru dreptate. Clubul a intentat procese de despăgubire împotriva autorităților din Turcia, inclusiv împotriva Federației, din cauza daunelor financiare și morale pe care le-a suferit.

4. Pe 4 aprilie 2015, s-a tras în autobuzul echipei într-un incident nemaivăzut în istoria fotbalului, dar făptuitorii rămân necunoscuți și la 9 ani distanță.

În concluzie, luptele clubului împotriva nedreptății a culminat cu evenimentele recente:

5. În timpul meciului cu Trabzonspor de pe 17 marite 2024, măsuri de securitate inadecvate au făcut ca sute de oameni să dea buzna pe teren într-o încercare de a ataca jucătorii.

În ciuda acțiunilor de apărare a jucătorilor pentru a se proteja împotriva atacatorilor organizați din Trabzon, Federația de Fotbal din Turcia a considerat că aceștia merită pedepsiți.

În urma acestor evenimente, Consiliul Director al Clubului a decis să se întrunească și să se consulte cu membrii clubului pe 18 martie 2024. Pe 2 aprilie, Fenerbahce a ținut o Adunare Generală Extraordinară, cu un număr record de participanți, peste 23.000 de membri, pentru a determina un mod de a răspunde.

Una dintre deciziile luate la această Adunare Generală Extraordinară a fost de a amâna finala Supercupei pentru o dată ulterioară, având în vedere meciurile din sferturile Conference League, și să insistăm să avem un arbitru străin care să conducă meciul împotriva climatului fotbalistic nedrept. În caz contrar, echipa avea să alinieze echipa U19 sau să nu participe deloc.

Cererea clubului a fost respinsă de Federația de Fotbal din Turcia. În urma acestor decizii, ca răspuns la refuzul Federației și nedreptățile înfruntate, Fenerbahce a fost foarte aproape să câștige finala Supercupei aliniind echipa U19.

Vrem să evidențiem că am ieșit pe teren nu pentru a câștiga, dar pentru a apăra adevărul, iar în această zi istorică pentru fotbalul turc vrem să evidențiem poziția noastră:

Așa cum am servit sportul din Turcia cu istoria noastră de 117 ani în toate sporturile în care concurăm, cu sutele de trofee în muzeul nostru purtând semnele muncii grele și dedicării,

Ca cel mai mare club al lumii, cu 30 de milioane de fani simțind valorile țării lor în interiorul lor,

Așa cum am stat cu capul sus împotriva nedreptății ieri și astăzi, așa vom continua să o facem și mâine.” - se arată în comunicatul oficial al clubului Fenerbahce.