Papa Francisc afirmă că l-a întrebat pe Diego Maradona despre „Mâna lui Dumnezeu”, probabil cel mai notoriu gol neregulamentar înscris vreodată într-un meci de fotbal, când l-a primit pe fotbalistul din țara sa natală la Vatican, relatează Reuters.

Papa Francisc si Meciul pentru PaceFoto: MASSIMILIANO MIGLIORATO / Sipa Press / Profimedia

Suveranul pontif a făcut dezvăluirea în „Viață - Povestea mea prin istorie”, o carte autobiografică pe care a scris-o alături de jurnalistul italian Fabio Marchese Ragona și care urmează să fie publicată de editura HarperCollins marțea viitoare.

Papa Francisc abordează numeroase subiecte în cartea de 230 de pagini, inclusiv momentele controversate ale pontificatului său, precum decizia Vaticanului din luna decembrie de a aproba binecuvântările pentru cuplurile de același sex.

El vorbește și despre problemele sale recente de sănătate, glumind că unii dintre criticii săi conservatori „ar fi sperat, poate” ca el să își dea demisia, la fel ca predecesorul său, dar că nu se pune problema unui asemenea gest întrucât „există numeroase proiecte” pe care vrea să le ducă la capăt.

Francisc, primul papă din America Latină, vorbește în cartea autobiografică și despre „Mâna lui Dumnezeu”, golul marcat de compatriotul său Diego Maradona la Cupa Mondială din 1986 în sfertul de finală împotriva Angliei.

„L-am întrebat, în glumă: Deci, care este mâna vinovată?”, a povestit papa Francisc cu privire la întâlnirea sa cu fotbalistul.

Maradona a spus că „Mâna lui Dumnezeu” a adus Argentinei un papă

Suveranul pontif l-a primit pe Maradona la Vatican în 2016, după ce acesta a jucat într-un meci caritabil organizat de Sfântul Scaun.

Fotbalistul argentinian a povestit atunci că se distanțase de biserică, „dar Francisc m-a adus înapoi”.

Cu doi ani înainte Maradona jucase în primul meci caritabil organizat de Vatican, afirmând atunci într-o conferință de presă că „toată lumea din Argentina își amintește de 'Mâna lui Dumnezeu' din meciul cu Anglia de la Cupa Mondială din 1986. Acum, în țara mea 'Mâna lui Dumnezeu' ne-a adus un papă argentinian”.

„Ar trebui să ne comportăm cu toții ca papa Francisc. Dacă fiecare dintre noi dăruiește ceva altcuiva, nimeni din lume nu ar mai muri de foame”, a mai spus fotbalistul argentinian.

Diego Maradona a murit în noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani.