Naționala Gambiei a fost aproape de o tragedie în timpul zborului spre Cupa Africii pe Națiuni, competiție care va avea loc în Coasta de Fildeș. Selecţionerul Tom Saintfiet a afirmat că era cât pe ce să îşi piardă viaţa, din cauza lipsei de oxigen de la bordul avionului.

Gambia, nationala de fotbalFoto: Loveness Bernard / PA Images / Profimedia

Avionul care ducea naționala Gambiei spre Coasta de Fildeş a aterizat forţat

Aeronava a decolat, însă după câteva minute de zbor, s-a întors din drum din cauza unei depresurizări în cabină, potrivit federaţiei naţionale.

„Am fi putut muri cu toţii. Toţi am adormit repede, inclusiv eu. Am avut vise scurte despre cum a fost viaţa mea. După nouă minute, pilotul a decis să se întoarcă, deoarece nu mai existau rezerve de oxigen.

Unii dintre jucători nu s-au trezit imediat după aterizare. Era cât pe ce să ne intoxicăm cu monoxid de carbon. Încă o jumătate de oră de zbor şi am fi murit cu toţii.

Suntem în Gambia acum şi nu vrem să zburăm cu un astfel de avion. Acesta a fost doar cel mai mic pe care l-au putut găsi poate, cu elice, pentru 50 de persoane.

Când vedeţi ce avion foloseşte Ghana şi noi... De parcă tot ce conta era că doar zbura. Dar joi, noi zburăm. Trebuie să zburăm. Acesta este termenul limită, altfel vom fi daţi afară din turneu.

Aşa că acum caută un avion. Dar: există limite. Eu sunt dispus să mor pe terenul de fotbal, nu sunt dispus să mor pentru slujba mea de lângă acel teren” - Tom Saintfiet, selecționerul belgian al Gambiei.

Un sentiment de teamă împărtăşit şi de Saidy Janko într-un mesaj postat pe reţelele de socializare. Gambianul de la Young Boys Berna a subliniat condiţiile „inacceptabile” în care a zburat.

„Imediat ce ne-am urcat în micul avion care fusese închiriat pentru noi, am simţit o căldură imensă care ne-a făcut să transpirăm abundent.

Personalul ne-a asigurat că aerul condiţionat va funcţiona odată ce vom fi în aer. Căldura inumană s-a amestecat apoi cu lipsa de oxigen şi multe persoane au avut dureri de cap şi ameţeli. Unii chiar au leşinat după decolare.

Dacă nu ar fi fost o întoarcere şi o aterizare forţată în Banjul, consecinţele ar fi putut fi mult mai grave!” - Saidy Janko (28 ani) pe Instagram.

La Cupa Africii pe Naţiuni, Gambia va evolua în grupa C, cu Senegal, Camerun şi Guineea, scrie News.ro.