​Super Liga Europeană de fotbal, competiția care va rivaliza cu UEFA Champions League, a primit aviz favorabil din partea Curții Europene de Justiție, iar formatul acesteia a fost deja prezentat.

Minge de fotbalFoto: Chagnard Guillaume/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

>>> Reacția UEFA după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că rivala Champions League are undă verde

Super Liga Europeană, 64 de echipe și 3 divizii: Star, Gold și Blue

Champions League are în sfârșit un rival pe măsură după ce Curtea Europeană de Justiție a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea Super Ligii Europene de fotbal.

Acum, competiția are aviz favorabil pentru înființare, iar A22, compania care promovează acest campionat, a oferit deja informații și cu privire la formatul competiției.

Concret, 64 de echipe vor putea participa în baza meritului sportiv în această competiție şi nu va avea membri favorizaţi sau permanenţi, iar cluburile participante nu vor trebui să renunţe la competiţia naţională.

>>> Real Madrid și FC Barcelona, mesaje clare după „înfrângerea” suferită de UEFA în cazul Super Ligii

La varianta masculină a Super Ligii, vor participa 64 de cluburi împărţite în trei eşaloane: „Star” şi „Gold”, cu câte 16 echipe, iar restul de 32 vor evolua în „Blue”. În fiecare divizie se va stabili campioana şi vor exista retrogradări şi promovări.

În primele două divizii, echipele sunt repartizate în două grupe de câte opt şi vor disputa câte 14 meciuri tur-retur, după care se trece la faza eliminatorie, începând cu sferturi de finală, în care se califică primele patru din fiecare grupă. Prin acest sistem eliminatoriu, similar cu actualele competiţii europene, se vor decide campioanele fiecărei divizii. Vor exista retrogradări şi promovări între cele trei divizii, iar din divizia albastră (Blue) cele mai slab clasate vor fi înlocuite de alte echipe pe baza meritului sportiv din campionatele lor. Meciurile vor avea loc între lunile septembrie şi aprilie.

În competiţia feminină vor putea participa 32 de echipe, repartizate în două divizii, „Star” şi „Gold”, din care vor retrograda şi promova câte două cluburi la final de sezon. Din eşalonul „Gold” vor retrograda patru echipe, ale căror locuri vor fi luate de alte echipe, în funcţie de meritele sportive din campionatul intern.

„Mai este un drum lung de parcurs. Această propunere a fost făcută cu contribuţii din partea cluburilor de toate categoriile şi cu toţii împărtăşim aceeaşi viziune despre provocările sportului. Sunt prea multe jocuri fără importanţă şi pierdem fani. Abia primăvara este un vârf de audienţă. Fanii mai tineri au multe opţiuni de divertisment şi întorc spatele fotbalului. Avem nevoie de idei bune.” - a transmis Bernd Reichart, consilier delegat al A22, anunță Agerpres.

Super Liga plănuieşte să transmită meciurile gratuit printr-o platformă de evenimente live.

De știut despre Super Liga Europei

Pentru ca Super Liga Europei să ia naștere mai este nevoie acum ca membrele fondatoare (Real Madrid, Barcelona și Juventus) să reușească să le convingă pe celelalte mari cluburi de pe Bătrânul Continent să ia parte la întrecere.

>> Proiectul Super Ligii Europei, reînviat - Cum va arăta competiția care vrea să eclipseze Champions League

La începutul acestui an, A22 Sports Management (compania care se ocupă de Super Ligă) a prezentat ultimele detalii din acest proiect grandios.

  • între 60 și 80 de cluburi participante (în faza inițială, erau doar 20 de formații)
  • garantarea a cel puțin 14 meciuri de echipă pe sezon
  • mai multe divizii
  • dispariția membrilor permanenți (toate cluburile se vor califica prin intermediul competiţiilor naţionale).
  • În noul format, Superliga devine un concurent mai mult decât serios pentru competițiile organizate sub egida UEFA.
  • Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt în continuare fondatoarele noii întreceri, în timp ce Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, AC Milan și Inter au lăsat să se înțeleagă de-a lungul timpului că nu ar fi abandonat total proiectul.

>> Super Liga pe înțelesul tuturor - Felia de tort, bătaia pe cuțit și care este vina UEFA

Simțind amenințarea tot mai mare a Super Ligii Europei, UEFA a anunțat și ea schimbarea formatului Champions League începând cu sezonul viitor: 2024-2025.

În lumina noilor evenimente, rămâne de văzut câte și care vor fi echipele care vor lua calea Super Ligii Europei și câte vor participa în continuare în Champions League, competiție organizată de UEFA.