Real Madrid şi FC Barcelona, cluburi fondatoare ale Super Ligii Europene, au salutat decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a afirmat că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea altor competiţii de fotbal la nivel de club.

Joan Laporta (FC Barcelona si Florentino Perez (Real Madrid)Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Reacția UEFA după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că rivala Champions League are undă verde

Real Madrid și FC Barcelona: „Fotbalul nu va mai fi niciodată un monopol”

Florentino Perez (Real Madrid) şi-a exprimat „satisfacţia enormă” după ce a aflat decizia justiţiei europene, precizând că „fotbalul nu va mai fi niciodată un monopol”.

Acesta a subliniat totodată că Super Liga este concepută ca „un proiect modern, pe deplin compatibil cu competiţiile naţionale şi bazat pe meritul sportiv”.

Clubul FC Barcelona consideră la rândul său că decizia CJUE „deschide calea către o nouă competiţie de fotbal de nivel superior în Europa” şi se pronunţă împotriva „monopolului în lumea fotbalului” şi „vrea să ofere o propunere de dialog despre care ar trebui să fie modelul competiţional al viitorului”.

„Ne-am câştigat dreptul de a concura. Monopolul UEFA s-a încheiat. Fotbalul este liber. Acum cluburile nu vor mai suferi ameninţări şi sancţiuni. Sunt libere să decidă propriul viitor”, a precizat la rândul său Bernd Reichart, CEO-ul A22 Sports Management, structura care urmează să gestioneze Super Liga europeană de fotbal, scrie Agerpres.

Curtea Europeană de Justiție a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea Super Ligii Europene de fotbal, transmite BBC.

De știut despre Super Liga Europei

Pentru ca Super Liga Europei să ia naștere mai este nevoie acum ca membrele fondatoare (Real Madrid, Barcelona și Juventus) să reușească să le convingă pe celelalte mari cluburi de pe Bătrânul Continent să ia parte la întrecere.

>> Proiectul Super Ligii Europei, reînviat - Cum va arăta competiția care vrea să eclipseze Champions League

La începutul acestui an, A22 Sports Management (compania care se ocupă de Super Ligă) a prezentat ultimele detalii din acest proiect grandios.

  • între 60 și 80 de cluburi participante (în faza inițială, erau doar 20 de formații)
  • garantarea a cel puțin 14 meciuri de echipă pe sezon
  • mai multe divizii
  • dispariția membrilor permanenți (toate cluburile se vor califica prin intermediul competiţiilor naţionale).
  • În noul format, Superliga devine un concurent mai mult decât serios pentru competițiile organizate sub egida UEFA.
  • Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt în continuare fondatoarele noii întreceri, în timp ce Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, AC Milan și Inter au lăsat să se înțeleagă de-a lungul timpului că nu ar fi abandonat total proiectul.

>> Super Liga pe înțelesul tuturor - Felia de tort, bătaia pe cuțit și care este vina UEFA

Simțind amenințarea tot mai mare a Super Ligii Europei, UEFA a anunțat și ea schimbarea formatului Champions League începând cu sezonul viitor: 2024-2025.

În lumina noilor evenimente, rămâne de văzut câte și care vor fi echipele care vor lua calea Super Ligii Europei și câte vor participa în continuare în Champions League, competiție organizată de UEFA.