Ataa Jaber a adunat 9 selecții la naționalele de tineret ale Israelului, însă fotbalistul lui Neftci Baku (echipa antrenată de Adrian Mutu) a fost aspru criticat după ce a ales să reprezinte Palestina.

Ataa Jaber (tricou alb)Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

>> Războiul Israel-Hamas - toate informațiile din ziua a 45-a sunt LIVE pe HotNews.ro.

Ataa Jaber a explicat de ce a ales să joace pentru Palestina

Născut în Israel, Jaber a fost titular în partida dintre Palestina și Liban (0-0, preliminariile asiatice pentru CM 2026), iar la final a vorbit despre decizia sa. Acesta a fost primul meci disputat de fotbalist de la izbucnirea războiului (al patrulea în total).

„Lucrurile au devenit clare când m-am văzut cu Rami Hamada (n.r. jucător aflat într-o situație similară). Am aflat de la el că pot să joc pentru naționala Palestinei. N-aveam nici cea mai mică bănuială.

Am luat decizia de a reprezenta naționala Palestinei din mai multe motive. În primul rând, pentru că sunt palestinian. În al doilea, pentru că pot. Iar în ultimul rând, pentru a le transmite un mesaj celor aflați la mijloc - faptul că au și altă opțiune.

Sunt și dezavantaje, dar dacă un fotbalist decide să joace pentru naționala Palestinei, drumul său va fi mai liniștit” - Ataa Jaber, citat de Sport5.

„Gestul lui Ataa Jaber înseamnă trădare” / „Mă faci să vomit cu ipocrizia ta”

FC Ashdod, fostul club al lui Jaber, a cerut ca acestuia să-i fie retrasă cetățenia israeliană.

„Participarea jucătorului la un meci al naționalei Palestinei, în special în contextul masacrului din octombrie, cât și într-un moment în care cetățenii israelieni sunt în plină luptă, înseamnă că gestul său este, prin definiție, trădare!

Oricine vrea să reprezinte Palestina trebuie să fie cetățean palestinian și atât. Ataa nu merită să fie cetățean al Israelului! Cerem ministrului de Interne, să ia în considerare retragerea cetățeniei” - FC Ashdod, potrivit Sport5.

Jaber a fost criticat și de foștii săi colegi israelieni.

  • Yonatan Cohen (Maccabi Tel Aviv): „Îmi e rușine că ai fost căpitanul meu la selecționatele de juniori”.
  • Shatar Hirsch: „Am împărțit vestiarul cu tine mai bine de un an și ne-am înțeles bine, iar acum aflu că ai fi fost fericit dacă eu sau colegii mei ar fi murit. Mă faci să vomit cu ipocrizia ta, pentru că ai jucat aici și n-ai suflat o vorbă. Dacă există dreptate, nu vei mai fi cetățean israelian nici măcar un minut în plus”.