​Israel ar trebui să joace joi cu Elveția, la Tel Aviv, dar partida din Grupa I a preliminariilor pentru Campionatul European din 2024 (din care face parte și România) ar putea fi mutată pe un teren neutru, după ce mișcarea islamistă Hamas a lansat sâmbătă cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani.

Echipa nationala de fotbal a IsraeluluiFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

>> Evenimentele privind războiul-surpriză al Hamas contra Israelului sunt LIVETEXT pe HotNews.ro.

Meciul Israel - Elveția ar putea fi mutat pe un teren neutru

Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, UEFA a precizat că urmărește cu atenție situația din Israel și va anunța în acest weekend ce decizie va lua.

„Monitorizăm situația cu mare atenție. Suntem în contact permanent cu federațiile. Există posibilitatea ca meciul Israel - Elveția să fie mutat pe un teren neutru”, a afirmat un oficial UEFA pentru GSP.

România ar trebui să joace pe 18 noiembrie cu Israel. Partida este programată pe „Teddy Stadium” din Ierusalim.

Adrian Păun și Antonio Sefer nu au voie să vorbească despre războiul din Israel

Liga Profesionistă de Fotbal din Israel a anunțat că partidele programate sâmbătă și duminică (etapa a șasea din campionat) au fost amânate.

Antonio Sefer (Hapoel Beer Sheva) și Adrian Păun (Ihud Bnei Sakhnin) au reacționat pentru GSP.

„Frate, plâng, n-am crezut că pot trăi așa ceva. Nu-s bine deloc. Mi-au dat voie să vin acasă. Mă rog ca totul să se termine repede. Acum s-a mai liniștit, cred că au răspuns cei din Israel. Mă rog să se termine și să nu pățească nimeni nimic. Nu spun mai multe, nu știu dacă am voie să vorbesc” - Antonio Sefer pentru GSP.

„Situația nu e prea bună. Au fost multe atacuri și multe rachete. Din păcate, nu pot sa vorbesc despre subiectul ăsta pentru că mi s-a interzis de la club” - Adrian Păun potrivit GSP.

>> Ambasada Israelului în România: Statul Israel se confruntă cu un atac terorist de amploare. Ne vom apăra

>> UE condamnă „fără echivoc” atacul Hamas asupra Israelului / Reacțiile venite din marile capitale europene, dar și de la București

Scurtă recapitulare a evenimentelor din Israel:

  • Gruparea armată palestiniană Hamas a lansat „Operațiunea Potopul Al Aqsa" împotriva Israelului, cea mai mare ofensivă de acest tip din ultimele decenii. „Al Aqsa” este numele marii moschei din orașul Vechi din Ierusalim, veche de un mileniu.
  • Atacul a început când Hamas a început să lanseze din Fâșia Gaza ceea ce spune că sunt mii de rachete spre Israel. Au fost raportate mai multe victime.
  • Radioul militar israelian a transmis că luptători palestinieni din Gaza s-au „infiltrat" în Israel. Imagini apărute online arată bărbați înarmați pe vehicule în interiorul Israelului și alții care intră cu parapante motorizate pe teritoriul israelian, plus încercări de trecere cu bărci, pe cale maritimă.
  • Există, de asemenea, imagini cu luptători palestinieni care iau ostatici israelieni.
  • Armata israeliană a îndemnat populația care locuiește în apropierea graniței cu Gaza să rămână în case, iar ministrul israelian al apărării a aprobat mobilizarea rezerviștilor militari.
  • Comandantul aripii militare a Hamas a făcut apel la grupurile armate din Liban să se alăture luptei împotriva Israelului.
  • Armata israeliană a declarat că forțele sale operează în interiorul Fâșiei Gaza, dar nu a oferit detalii despre aceasta.

Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I

1. Elveția (17-5 golaveraj) 14 puncte

2. România (9-4) 12

3. Israel (7-7) 11

4. Belarus (4-11) 4

5. Kosovo (5-8) 4

6. Andorra (3-10) 2.

*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.

România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor

*Toate meciurile României din preliminarii vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.

25 martie 2023: Andorra - România 0-2

28 martie 2023: România - Belarus 2-1

6 iunie 2023: Kosovo - România 0-0

19 iunie 2023: Elveția - România 2-2

9 septembrie 2023: România - Israel 1-1

12 septembrie 2023: România - Kosovo 2-0

12 octombrie 2023 - 21:45 Belarus - România / Antena 1

15 octombrie 2023 - 21:45 România - Andorra / Prima TV

18 noiembrie 2023 - 21:45 Israel - România / Prima TV

21 noiembrie 2023 - 21:45 România - Elveția / Antena 1.

De știut:

  • Primele două clasate se vor califica la turneul final din vara anului viitor (14 iunie - 14 iulie), găzduit de Germania.