Administrația Parcului Național Vezuviu le-a cerut vineri fanilor lui Napoli să renunțe la planurile, reale sau nu, de a sărbători eventualul titlu de campioană a Italiei prin aprinderea de fumigene în vârful craterului, o idee care este "impracticabilă", potrivit AFP.

Vulcanul Vezuviu este situat la aproximativ 10 km de orașul italian NapoliFoto: DreamsTime

Într-un comunicat, Autoritatea Parcului a declarat că a citit "cu mare îngrijorare" că unii fani napoletani vor să organizeze o "simulare a exploziei Vezuviului în vârful craterului prin aprinderea de fumigene tricolore" dacă clubul va fi încoronat duminică campion al Italiei.

Napoli va fi încoronată dacă va învinge acasă pe Salernitana și dacă rivala sa cea mai apropiată, Lazio Roma, nu va învinge pe Inter Milano.

Orașul Napoli, cu Vezuviul care îl domină, sărbătorește de săptămâni întregi ceea ce ar fi primul său Scudetto (titlu de campion) de pe vremea lui Diego Maradona.

Dar protectorii vulcanului au ținut să-i avertizeze pe tifosi: Autoritatea Parcului "consideră această idee periculoasă și irealizabilă".

Parcul Național a precizat că a trimis miercuri o scrisoare autorităților responsabile cu ordinea publică, cerându-le să ia "măsuri adecvate" pentru a preveni intruziunile în zona protejată.

Comisarul parcului, Raffaele De Luca, a confirmat că nu a fost sau nu va fi emisă nicio autorizație pentru festivități pe Vezuviu.

"Craterul Vezuviului este un loc fragil și inerent periculos", a spus el, potrivit comunicatului.

"Ne bucurăm cu toții de victoria orașului Napoli, care aduce onoare regiunii și va aduce multă bucurie cetățenilor săi, dar sărbătorirea trebuie să se limiteze la ceea ce este permis de regulile vieții civilizate", a adăugat el.

Vezuviul este singurul vulcan activ din Europa continentală. Erupția sa din anul 79 d.Hr. a distrus orașul Pompei, acoperind întreaga zonă cu cenușă vulcanică.

Parcul Național Vezuviu a fost creat în 1995 pentru a conserva ecosistemul fragil din jurul vulcanului, al cărui vârf cel mai înalt atinge 1.277 de metri. (foto: DreamsTime)