La următorul Comitet Executiv al UEFA din 4 aprilie, forul fotbalistic european va discuta despre o posibilă eliminare a Belarusului din preliminariile Euro 2024, conform unui anunț făcut de televiziunea publică germană ARD.

UEFA EURO 2024Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

Situația naționalei Belarusului, discutată de UEFA

„UEFA are de multă vreme intenţia să discute despre situaţia Belarusului la următoarea reuniune a comitetului nostru executive”, a explicat preşedintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, într-o scrisoare datată vineri, trimisă celor 100 de deputaţi ai Parlamentului European, scrisoare de care ARD a avut cunoştinţă.

Naţionala Belarusului este una dintre adversarele României în Grupa I a preliminariilor EURO 2024.

Este vorba de un răspuns către europarlamentarul polonez Tomasz Frankowski (PPE, dreapta), membru al Comisiei pentru Cultură a Parlamentului European.

Aproximativ 100 de europarlamentari de toate orientările politice au cerut UEFA la mijlocul lunii martie să excludă Belarusul din cauza legăturilor sale cu Rusia şi a situaţiei drepturilor omului din ţară. „UEFA observă evoluţiile îngrijorătoare pe care le menţionaţi în scrisoarea dumneavoastră”, a răspuns Aleksander Ceferin.

Potrivit ARD, va fi discutată problema excluderii Belarusului din competiţiile organizate de UEFA. Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, şi-a exprimat încă din septembrie 2022 dorinţa de a vedea Belarusul exclus de UEFA, în condiţiile în care Germania va organiza Campionatul European de anul viitor (14 iunie - 14 iulie), pentru care calificările au început în aceste zile, conform Agerpres.

Naţionala Belarusului, considerată gazdă, va întâlni sâmbătă Elveţia la Novi Sad (Serbia) în primul său meci din preliminarii.

După invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022, Rusia a fost exclusă din competiţiile organizate de UEFA, spre deosebire de Belarus.