Legendarul Just Fontaine a murit la vârsta de 89 de ani, după cum informează L'Equipe. Fostul fotbalist încă deține recordul de goluri marcate la un Campionat Mondial de fotbal: 13, la ediția din 1958.

Just FontaineFoto: Gouic/Icon Sport / AP / Profimedia

Pe numele său complet Just Louis Fontaine, fostul fotbalist s-a născut pe 18 august 1933 la Marrakech. A evoluat de-a lungul carierei la USM Casablanca, Nice și Reims.

Pentru naționala „Cocoșului galic” a jucat între 1953 și 1960, el bifând 30 de goluri în 21 de partide.

Fontaine deține cu record vechi de 65 de ani: este fotbalistul cu cele mai multe goluri marcate la o singură ediție a Campionatului Mondial de fotbal. A reușit 13 goluri (în șase partide) la ediția turneului final din 1958.

Fontaine a jucat ultimul său meci în iulie 1962, el fiind nevoit să se retragă prematur din fotbal la doar 28 de ani și 11 luni din cauza unei accidentări.

De știut:

  • La Mondialul găzduit de Suedia, Fontaine a fost golgheter, el fiind urmat în ierarhie de un alt fost jucător legendar, Pele (a marcat de 6 ori - a fost la egalitate cu germanul Helmut Rahn).
  • Singura care a reușit să înscrie mai mult decât Fontaine la CM din 1958 a fost naționala Braziliei (a marcat în total 16 goluri).
  • La turneul final din Suedia, Franța a încheiat pe locul 3 (a fost învinsă în semifinale de Brazilia, națională care avea să cucerească titlul).