Legendarul Gianluigi Buffon își sărbătorește cea de-a 45-a aniversare pe teren, într-un meci de Serie B cu Cosenza, alături de echipa copilăriei și clubul la care a debutat în urmă cu 28 de ani, Parma.

Gianluigi BuffonFoto: Alessio Marini/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gigi Buffon, debut la 17 ani

Buffon s-a născut pe 28 ianuarie 1978 și a debutat în fotbalul mare în 1995, revenind la Parma la vârsta de 43 de ani și impresionând recent într-un meci din Cupa Italiei împotriva lui Inter Milano, scrie The Mirror.

Un portar în vârstă de 17 ani care să păstreze poarta echipei intactă împotriva lui Milan ar impresiona și acum, dar la acea vreme rossonerii veneau după o finală a Ligii Campionilor și se îndreptau spre titlu, cu jucători ca George Weah, Roberto Baggio sau Zvonimir Boban.

O carieră întreagă la Juventus

A rezistat la Parma până în 2001, în ciuda plecărilor masive din echipă spre formații mai puternice din Serie A. A ajuns la Juventus Torino, fiind deja titular în poarta Italiei.

A câștigat două titluri la rând și a jucat finala Ligii Campionilor din 2003. A cucerit titlul mondial alături de Italia în 2006 și întors la Juventus, a găsit echipa retrogradată în urma scandalului Calciopoli și a decis să rămână la greu, în Serie B.

„Nu pot ascunde că, după cinci ani, am fost tentat de o nouă experiență. Ar fi putut fi Milan, Inter sau Arsenal, dar acest club m-a ajutat să câștig și să devin campion mondial. Mi-am spus că pot face față unui an în divizia a doua pentru a reveni”, a declarat Buffon.

Despărțire emoționantă de „Bătrâna Doamnă”

După 17 ani în alb și negru și multe trofee, Gianluigi Buffon a ajuns să împartă postul de titular cu Wojciech Szczesny, după ce internaționalul polonez a venit de la Arsenal.

Sărbătorind cea de-a 40-a aniversare în timpul sezonului, portarul și-a anunțat retragerea din fotbalul internațional și a părăsit-o pe Juventus la finalul sezonului 2017-2018.

Veșnic tânăr și departe de retragere

Nu a fost sfârșitul carierei lui Buffon, care după un an la PSG în care a câștigat titlul în Ligue 1 s-a întors la Juventus cu care și-a mai trecut în palmares cu campionat.

Plecat din nou de la Juventus, la vârsta de 43 de ani, portarul mai avea de scris un capitol la prima sa dragoste, Parma, abia retrogradată din Serie A.

„Nu aș fi surprins să fiu încă în formă și la 48 de ani”, declarat Gigi în 2022.

Parma nu a reușit promovarea în primul an, dar Gianluigi Buffon încă joacă. Și chiar dacă nu va împlini pe teren 48 de ani, o carieră de peste un sfert de secol este ceva inimaginabil.

Un palmares impresionant

Parma – O Cupă a Italiei, Supercupa Italiei, Cupa UEFA

Juventus – 10 titluri ale Italiei, 5 Cupe ale Italiei, 6 Supercupe

PSG – Un titlu și o Supercupă a Franței

Naționala Italiei – Campionatul Mondial din 2006