​Mihăiță Pleșan a fost considerat unul dintre marile talente din fotbalul românesc. Cu 7 selecții la echipa națională și un gol de poveste împotriva Germaniei, Pleșan a avut o singură experiență în străinătate: a jucat 3 ani la Volga Nizhny Novgorod. Puțini însă știu despre începuturile sale în fotbal.

Mihaita PlesanFoto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

„Am început fotbalul într-un cadru organizat, la vârsta de 9 ani, la echipa orașului meu natal, Minerul Moldova Nouă, din Clisura Dunării (n.r. echipa la care a jucat si Belodedici). Bucuria și chemarea de a juca fotbal le aveam de când mă știu, iar cel care m-a inspirat la acea vârstă a fost tatăl meu. A fost și este mereu „omul dintr-o bucată”, a declarat Mihăiță Pleșan pentru HotNews.ro.

Fostul internațional român nu împlinise 18 ani când a debutat la Universitatea Craiova. Antrenor îi era marele Ilie Balaci: „Un moment mult așteptat, o noapte plină de emoție, bucurie că voi debuta…”, rememorează Mihăiță.

După câteva sezoane cu performanțe solide la Universitatea, pentru Pleșan a venit și prima convocare la națională:

„Era singurul pas care îmi lipsea, pentru că deja trecusem pe la echipele de juniori și tineret ale României. Aveam mai bine de un an și jumatate jucat în prima ligă a țării. A fost ca o încununare a muncii depuse până atunci.”

Lumea îl ține minte pe Pleșan pentru amicalul cu Germania, de pe Giulești. „Cu siguranță nu a fost cel mai bun meci al carierei, dar a fost cel mai mediatizat pentru că am jucat cu Germania, campioana mondială la acea vreme.”, dezvăluie fostul mijlocaș.

Despre transferul ratat la Arsenal

Evoluțiile constant bune la Craiova și ulterior la Dinamo l-au adus pe Pleșan în atenția celor de la Arsenal Londra. Chiar marele Arsene Wenger s-a implicat în realizarea transferului, care până la urmă a căzut.

„Am aflat după șase luni de zile că sunt monitorizat de clubul Arsenal Londra, pentru un transfer. Categoric mi-aș fi dorit să ajung să joc la acest club, dar, din păcate, din anumite interese ale clubului, despre care e deja târziu să mai vorbesc, transferul nu s-a realizat.”, își aduce aminte cu regret Mihăiță.

Impresia microbiștilor din țară e că Pleșan a avut evoluții bune la Dinamo, însă nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor odată cu transferul la rivala Steaua. „Eu nu cred că nu am confirmat la Steaua, având în vedere că echipa s-a calificat de două ori în Champions League. O accidentare nedorită m-a scos o perioadă de timp din activitate.”, spune cel antrenat la clubul roș-albastru de Gică Hagi.

Retragere timpurie

Deși Pleșan și mulți jucători din generația lui s-au retras repede, unul dintre cei care continuă este Gabriel Tamaș. Fundașul care tocmai a semnat cu Concordia Chiajna e de aceeași vârstă cu Mihăiță, 39 de ani.

„Tamaș este un jucător valoros. Valoarea lui și fotbalul actual românesc destul de scăzut ca nivel îl ajută să poată juca niște ani liniștit.”, explică Pleșan.

Primul club din Liga 1 la care a jucat Pleșan a fost Universitatea Craiova, iar finalul carierei a avut loc tot la clubul de pe Ion Oblemenco. Mihăiță a rămas cu sufletul alături de olteni și speră să vadă o altă față a echipei odată cu numirea lui Eugen Neagoe pe bancă.

„Oltean fiind, mi s-a părut firesc ca finalul carierei mele să fie în Bănie, cu încununarea promovării echipei pe prima scenă a fotbalului românesc. Sunt conectat cu tot ce se întâmplă la Universitatea Craiova și disponibil mereu pentru ea.

Cred că Eugen Neagoe este un antrenor cu mare experiență și sper să aibă și norocul de partea lui, pentru a aduce titlul de Campion al Romaniei.”, a încheiat Pleșan.