Eric Borghini, președintele Comisiei Federale de Arbitri din Franța, speră să convingă conducerea FIFA ca arbitrii să comunice toate deciziile din timpul meciurilor, iar la final să dea explicații în fața presei.

Arbitru la CM 2022Foto: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Arbitrii, mult mai transparenți cu presa și suporterii

Franța înțelege necesitatea modernizării și vrea să revoluționeze lumea arbitrajului. După o întâlnire a Comisiei Federale de Arbitri, președintele Eric Boghini a anunțat măsurile dorite pentru ca jocul să fie mai atractiv pentru suporteri, scrie Mundo Deportivo.

„Susținem ideea ca fiecare arbitru să aibă un microfon deschis de la începutul până la finalul meciului, dar avem nevoie de aprobarea FIFA”, a declarat Boghini.

Schimbarea însă nu poate veni brusc, ci s-ar implementa în etape, mai ales că și IFAB a luat o măsură în acest sens.

„Este posibil ca pentru început, FIFA să solicite să testăm acest sistem doar când intervine VAR-ul. Suntem de acord, nu avem nimic de ascuns și vrem transparență totală. Cred că arbitrajul va fi mult mai bine înțeles dacă avem acces la dialogul dintre jucători și cavalerii fluierului”, susține oficialul francez.

Acesta speră ca pe termen mediu, arbitrajul din fotbal să fie ca cel de la rugby, unde se aude totul. O altă noutate ține de deschiderea arbitrilor către presă.

„Arbitrii vor vorbi imediat după meciuri. Trebuie să-i pregătim, să știe să explice atunci când se confruntă cu probleme, dar trebuie să iasă în fața presei”, este de părere președintele Comisiei Federale din Franța.