​Fostul preşedinte francez Francois Hollande a declarat, joi, că dacă ar fi acum şef de stat nu ar merge la Cupa Mondială de fotbal din Qatar (20 noiembrie - 18 decembrie 2022), informează AFP.

Francois HollandeFoto: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Hollande a precizat că fotbaliştii au şi un rol social, în afara celui de sportiv. Totuși, acesta a afirmat că înțelege de ce jucătorilor de la PSG le este dificil să ia o poziție împotriva disputării CM în Qatar (clubul este deţinut de fondul de investiţii Qatar Sports Investment).

„Dacă aş fi şeful de stat, nu aş merge. Nu le pot cere jucătorilor de fotbal să nu meargă la o competiţie pentru care se pregătesc ani de zile. Cred că pentru un jucător de la PSG nu este simplu să vorbească despre Qatar, având în vedere angajatorul său.

În schimb, un jucător sau un sportiv de înalt nivel - şi sunt mulţi – a putut să acţioneze pentru a lupta împotriva rasismului când i-a fost victimă. Au putut să se implice în anumite cauze, în special în problema climatică sau în cea a drepturilor omului.

Poate că unii se vor exprima când vor fi la Cupa Mondială, dar nu se ştie dacă va fi aşa, pentru că nu este un loc în care să fie comod să îşi exprime punctul de vedere, în condiţiile în care de la jucător se aşteaptă ca el să îşi îndeplinească în primul rând misiunea de a câştiga competiţia.

Când Mbappe ia poziţie cu privire la un subiect, el va mobiliza un anumit număr de tineri, având în vedere câţi urmăritori are pe reţelele de socializare. Să fii sportiv nu înseamnă doar să joci mingea şi să alergi repede, înseamnă şi că ai un rol social şi nu este simplu” - Francois Hollande.

În ultimii ani, organizarea CM de fotbal în Qatar a fost criticată, atrăgându-se atenţia asupra încălcării drepturilor omului în ţara din Golf.