Turneul final al ​Cupei Mondiale din Qatar va începe cu o zi mai devreme decât era programat, dacă biroul de conducere al FIFA va fi de acord cu un plan care prevede ca ceremonia de deschidere și primul meci al țării gazdă să aibă loc duminică, 20 noiembrie, informează Reuters, care citează o sursă apropiată discuțiilor.

CM 2022 QatarFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Planul inițial prevedea ca ceremonia de deschidere să aibă loc înainte de meciul Qatarului din 21 noiembrie împotriva Ecuadorului, ceea ce a creat situația neobișnuită ca două meciuri să aibă loc înainte de ceremonie.

În mod normal, ceremonia se desfășoară înainte de startul primului meci al turneului.

Meciul dintre Senegal și Olanda (Grupa A) și cel dintre Anglia și Iran (Grupa B) erau programate să aibă loc înaintea ceremoniei de luni.

Planul trebuie să fie votat de șefii celor șase confederații regionale ale FIFA și de președintele Gianni Infantino.

Trecerea la o ceremonie de deschidere și la un meci pe 20 noiembrie ar permite ca partida Senegal-Olanda, programată pentru ora locală 13:00 pe 21 noiembrie, să înceapă mai târziu în cursul zilei. Meciurile din Grupa B din acea zi nu ar fi afectate.

O altă sursă apropiată propunerii a declarat că schimbarea ar putea fi confirmată încă de joi și că planul este de a se asigura că fanii nu vor trebui să plătească pentru modificări ale zborurilor sau cazării.

„Impactul financiar asupra fanilor a fost evaluat și că orice costuri suplimentare pentru fani vor fi absorbite de organizatori, dar nu este clar cine va suporta aceste costuri, dacă este vorba de FIFA, de Comitetul Suprem pentru Livrare și Moștenire din Qatar sau de o altă entitate. Va exista o asigurare din partea organizatorilor că orice costuri suplimentare pentru fanii care vor trebui să schimbe rezervările de călătorie sau cazarea nu vor fi suportate de ei, iar acest lucru va fi evaluat de la caz la caz”, a afirmat sursa.

Nu a fost clar care va fi mecanismul de gestionare a eventualelor compensații pentru fani.