Fanii lui Fenerbahce au provocat un scandal uriaș după ce au scandat numele lui Vladimir Putin în timpul partidei cu Dinamo Kiev din turul doi preliminar al Champions League. După ce a pierdut meciul disputat împotriva echipei lui Mircea Lucescu, gruparea turcă a emis un comunicat de presă.

FenerbahceFoto: Fenerbahce.org

După momentul în care formația din Ucraina a marcat golul de 1-0 prin Vitaliy Buyalskyi ('58), fanii lui Fener au început de supărare să-i scandeze numele lui Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina, ziua 155. Cele mai importante evenimente de joi sunt live text pe HotNews.ro.

Mare parte din asistență i-a scandat numele lui Putin, iar UEFA promite că va lua măsuri după acest gest al fanilor celor de la Fenerbahce.

Fenerbahce condamnă scandările fanilor, chiar dacă acestea „au durat numai 20 de secunde”

Într-un comunicat de presă emis joi, clubul Fenerbahce s-a dezis de comportamentul suporterilor, dar a afirmat și că aceștia au fost provocați de jucătorii lui Mircea Lucescu și că scandările au durat „numai 20 de secunde”.

„În meciul cu Dinamo Kiev, jucatpe terenul nostru, în turul 2 preliminar al UEFA Champions League, după primul gol al adversarilor, s-a auzit ceva dintr-o parte a tribunei. Facem această declarație împotriva unui comportament care nu reprezintă clubul nostru și nu reflectă în niciun fel poziția noastră.

Fenerbahce are întotdeauna grijă să crească gradul de conștientizare asupra problemelor sociale și umanitare atât în țara noastră, cât și în lume. Vedem acest lucru ca pe o responsabilitate. Clubul nostru a fost primul care a reacţionat la acest război, încă de pe 24 februarie 2022.

Dorim să subliniem încă o dată mesajul nostru pe care l-am transmis prin intermediul tuturor canalelor noastre oficiale: Războiul nu este curaj, ci lașitate! Nu Războiului! În plus, unul dintre cele mai bune exemple ale acestei poziții este meciul amical pe care l-am jucat cu Şahtior Doneţk pe terenul nostru în aprilie, cu mesajul 'Fotbal pentru Pace', pentru a atrage atenţia asupra păcii în Ucraina şi pentru a contribui din punct de vedere material şi moral.

În minutul 58 al meciului de ieri, mișcările exagerate ale unor jucători ai echipei adverse, în special a portarilor de rezervă, care au mai jucat la o echipă din Turcia în trecut, au făcut ca unele părți ale tribunei să reacționeze, dar a durat doar 20 de secunde într-un meci de 120 de minute.

Oricare ar fi motivul, noi nu acceptăm reacția care a apărut în unele zone ale stadionului. Nu este o abordare corectă și echitabilă să atribuim acest discurs, care nu reprezintă niciodată poziția și valorile clubului nostru, tuturor suporterilor noștri.

Cu ocazia acestui incident, Fenerbahce reamintește încă o dată publicului poziția clubului, aceea că sportul și politica ar trebui să fie întotdeauna separate”, se arată în comunicatul celor de la Fenerbahce.

Mircea Lucescu condamnă scandările fanilor lui Fenerbahce

Momentul a fost unul care l-a dezamăgit pe Mircea Lucescu, tehnicianul romând precizând că nu se aștepta la așa ceva. „Nu mă așteptam la asemenea urale, e păcat”, a punctat antrenorul, citat de BBC.

Ahmet Murat Cakar, fost important arbitru turc, spune că UEFA nu va ezita și va lua măsuri după gestul fanilor lui Fenerbahce. „Uralele lui Putin vor provoca mari necazuri”, spune Cakar.

De asemenea, fostul arbitru mai spune că forul european a convocat de urgență Comitetul Executiv într-o teleconferință după cele întâmplate miercuri seara la Istanbul.