Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, şi elveţianul Sepp Blatter, fostul conducător al FIFA, vor fi judecați începând de miercuri în fața instanței pentru escrocherie.

Michel PlatiniFoto: Christophe SIMON / AFP / Profimedia

Până pe 22 iunie, Tribunalul penal federal din Bellinzona (Elveția) îi va audia pe cei doi foşti conducători pentru „gestiune neloială", „abuz de încredere" şi „fals în înscrisuri" în acelaşi dosar, urmând să prezinte verdictul pe 8 iulie.

Cei doi aliaţi deveniţi rivali, în măsura în care Platini urma să-i succeadă lui Blatter, sunt acuzaţi că au obţinut ilegal, în detrimentul FIFA, o plată de două milioane de franci elveţieni „în favoarea lui Platini", conform rechizitoriului parchetului.

Cei doi, vizaţi şi în alte dosare, riscă cinci ani de închisoare sau doar amenzi.

Platini şi Blatter vor trebui să dea explicaţii în dosarul care a dus la ieșirea din peisajul fotbalistic, într-un moment în care Michel Platini, pe atunci preşedinte al UEFA şi un mare nume în fotbalul mondial datorită gloriei sale sportive, părea favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al FIFA după scandalurile care au dus la demisia lui Blatter, conform Agerpres.