Serie A a reușit să păstreze suspansul până la ultimul fluier: AC Milan a câștigat titlul după o secetă de 11 ani, iar sărbătoarea a cuprins orașul fanion al Lombardiei. A fost o noapte albă pentru fanii rossonerilor, străzile fiind inundate de emoție, culoare și pasiune.

Serie A, ultima etapa. Lupta pentru titlu intre Milan si Inter (8)Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Campionatul din Italia a fost ultimul din TOP 5 european care și-a stabilit învingătoarea, iar pentru al doilea an consecutiv titlul avea să rămână în Milano. Necunoscuta era reprezentată doar de numele echipei: AC Milan (favorită înainte de ultima etapă) sau Inter (campioana en-titre).

Febra Scudetto a cuprins Milano de la primele ore: mult mai activi în oraș, fanii lui Inter și-au făcut apariția în mijloacele de transport în comun, iar la Giuseppe Meazza erau pregătite mesajele din coregrafie.

La prânz, „Piazza Duomo” a fost martora unui episod care cu greu ar putea fi imaginat în fotbalul autohton: unii dintre fanii lui Milan și ai lui Inter s-au întâlnit și s-au duelat verbal, fără ca rivalitatea să-și lase amprenta asupra evenimentului.

Odată cu trecerea timpului, balanța fanilor a început să se echilibreze, iar susținătorii Milanului au început să iasă din case. Împreună la metrou, milanezii și interiștii au avut drum comun până la stația Duomo: unii au coborât, ceilalți și-au văzut de drum până la „capătul de linie” San Siro.

Emoțiile s-au împărțit, iar orașul și-a văzut de treabă, conștient fiind că va da oricum campioana Italiei.

Dacă pe Giuseppe Meazza lucrurile erau simple (fanii asistând la meciul favoriților din tribune), în Piața Domului nu a existat vreo proiecție pe care meciul Milanului să poată fi văzut.

În aceste condiții, smartphone-urile au fost la mare căutare, iar fanii s-au tot grupat în jurul celor cărora aplicația cu meciul le funcționa corespunzător (semnalul de internet era foarte slab, în piață fiind prezenți mii de oameni).

Au fost trei momente în care centrul orașului a resimțit din plin prezența masivă a fanilor Milanului: la fiecare dintre golurile marcate de echipa lui Stefano Pioli (victorie cu 3-0 pe terenul celor de la Sasssuolo).

Asistența a fost variată - de la copiii de câteva luni și până la bunicii care-și purtau nepoții pe umeri.

A venit titlul mult așteptat după o secetă acută de 11 ani, iar sărbătoarea a cuprins Piața Domului, dar și restul orașului: fumigene, petarde, claxoane, euforie, o noapte albă care pentru unii a adus aminte de „Notti magiche” și de Mondialul din 1990.

Un element surpriză nu a lipsit din recuzita fanilor Milanului după cucerirea titlului: tractoarele (trei la număr) și-au făcut apariția în centrul orașului, iar unii dintre susținătorii echipei lui Stefano Pioli au avut parte de o plimbare inedită.