Gianni Infantino, președintele FIFA, a anunţat joi, la al 72-lea congres al forului mondial, că va candida pentru un nou mandat. De asemenea, elvețianul a vorbit despre Cupă Mondială bienală.

Foto:

„Vreau să vă spun că voi candida pentru un nou mandat anul viitor”, a spus Infantino.

În vârstă de 52 de ani, Infantino (de formaţie jurist) a devenit preşedintele FIFA în 2016, când federaţia se afla în plin scandal planetar de corupţie, înainte de a fi reales în 2019, când a fost singurul candidat.

Fără un adversar major declarat pentru moment, Infantino va candida pentru un al treilea şi ultim mandat de patru ani la Congresul electiv prevăzut la începutul lui 2023.

FIFA nu a propus o Cupă Mondială bienală, dar este viabilă

Infantino a afirmat că organizaţia fotbalistică „nu a propus” o Cupă Mondială bienală, dar a studiat fezabilitatea acesteia şi a ajuns la concluzia că "este viabilă", informează EFE.

„Să fie clar: FIFA nu a propus Cupa Mondială bienală. Congresul a cerut ca fezabilitatea să fie studiată. Dar FIFA nu a propus nimic. Şi s-a ajuns la concluzia că este viabilă şi că ar avea anumite consecinţe şi anumite impacturi. Acum începe următoarea fază, cea a consultărilor, cea a dezbaterii, cea a găsirii acordurilor şi compromisurilor. Cu federaţiile, ligile, jucătorii”, a adăugat preşedintele FIFA.

Infantino speră ca această dezbatere să ajungă la o concluzie „în beneficiul tuturor”. „Important la această dezbatere este că am repus fotbalul mondial pe agenda noastră”, a subliniat el, după ce a făcut aluzie la anii dedicaţi punerii în ordine a guvernării instituţiei care gestionează sportul cu balonul rotund la nivel global.

Preşedintele FIFA s-a referit la războiul din Ucraina şi la alte conflicte care au loc în lume şi a dat asigurări că, atunci când se vor termina, „fotbalul îşi va putea aduce mica contribuţie la refacerea relaţiilor” între ţările aflate în conflict.

"Vom fi în prima linie în Ucraina şi în toate locurile din lume unde este necesară prezenţa FIFA", a promis el, citat de Agerpres.

Gianni Infantino a mai spus că precedenta Cupă Mondială, disputată în Rusia, în 2018, s-a dovedit „un succes sportiv şi comercial”, dar a regretat că moştenirea sa nu a fost „o pace durabilă”.

FIFA a raportat venituri de 6,4 miliarde dolari în perioada 2019-2022

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a înregistrat, înainte de încheierea perioadei 2019-2022, venituri de 6,4 miliarde dolari, care ar putea ajunge la 7 miliarde dolari la finele acestui an, transmite EFE.

Paraguayanul Alejandro Dominguez, preşedintele CONMEBOL şi al Comisiei de Finanţe a FIFA, a prezentat aceste cifre la al 72-lea Congres al forului internaţional.

Activele FIFA au crescut cu 21% în 2021, până la 5,5 miliarde dolari. care conform lui Dominguez reprezintă „rezerve ce ne oferă independenţa financiară şi ne permit să reacţionăm la orice risc. Mulţumită acestui fapt, am reuşit să reinvestim mai mulţi bani în fotbal, în beneficiul celor 211 federaţii ale noastre”.

În 2021, FIFA a alocat 1,6 miliarde dolari programului Forward 2 şi planului său de ajutor pentru Covid-19, scrie Agerpres.

Fortul internaţional estimează pentru 2023 un buget de 1,726 miliarde de dolari, dintre care 83% vor merge direct în fotbal. Bugetul respectiv prevede venituri de 807 milioane dolari, dintre care 74% sunt deja contractate. Cele mai mari venituri provin din drepturile de televizare (254 milioane dolari), urmate de drepturile de marketing (227 milioane).

Preşedintele Gianni Infantino a declarat că „în acest moment guvernanţa FIFA este corectă, s-au recuperat 200 milioane dolari de la oficialii corupţi şi banii FIFA nu se mai evaporă”.