Cupa Africii pe Naţiuni se va desfăşura conform programului (între 9 ianuarie şi 6 februarie) în Camerun, în ciuda zvonurilor insistente despre o amânare sau o anulare a competiţiei din cauza pandemiei de Covid-19, a confirmat marţi preşedintele Confederaţiei africane de fotbal (CAF), citat de AFP.

Cupa Africii pe Natiuni Foto: cafonline.com

"Pe 9 ianuarie, voi veni să văd (meciul de deschidere) dintre Camerun şi Burkina Faso", a declarat în faţa presei Patrice Motsepe, după o întâlnire cu preşedintele Camerunului, Paul Biya.

Varianta "Omicron este o provocare uriaşă", a subliniat însă Motsepe, care a asigurat că "nimeni nu va fi admis pe stadioane fără un test PCR", în timp ce organizatorii au anunţat deja obligativitatea vaccinării şi a testării pentru accesul pe stadioane.

Motsepe a făcut o declaraţie în faţa presei alături de noul preşedinte al Federaţiei cameruneze de fotbal, fostul mare atacant Samuel Eto'o.

"Voi fi aici şi când trofeul va fi înmânat de Eto'o", la finalul competiţiei, a continuat Motsepe.

Săptămâna trecută, Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA) a ameninţat că nu va elibera jucătorii internaţionali pentru CAN, fiind îngrijorată din cauza protocolului sanitar instituit pe fondul pandemiei de Covid-19.

Ca răspuns, guvernul camerunez şi CAF au dezvăluit joi cadrul sanitar al competiţiei, bazat pe teste şi vaccinuri.

ECA era îngrijorată mai ales de riscul unei absenţe a jucătorilor internaţionali pe o durată mai lungă decât punerea la dispoziţie prevăzută, din cauza "carantinei şi a restricţiilor de deplasare" legate în special de propagarea variantei Omicron a coronavirusului.

Competiţia, programată iniţial în 2021, a fost deja amânată un an din cauza pandemiei, informează Agerpres.