Michel Platini, fost șef al UEFA, și Sepp Blatter, fost conducător al FIFA, au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari, pentru care au fost suspendaţi din fotbalul mondial, a anunţat, marţi, parchetul elveţian.

Joseph BlatterFoto: fifa.com

Blatter (85 de ani) și Platini (65 de ani) au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni, printre care se numără fraudă, fals şi deturnare de fonduri.

Tribunalul Penal Federal din Bellinzona urmează să valideze acest rechizitoriu şi să decidă cu privire la desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti conducători.

Potrivit agenţiei AP, scandalul a izbucnit în septembrie 2015 şi s-a soldat cu îndepărtarea lui Blatter înainte de termen din funcţia de preşedinte al FIFA şi, totodată, a pus capăt campaniei preşedintelui UEFA de atunci, Platini, de a-i succeda fostului său mentor.

Dosarul se bazează pe solicitarea scrisă a lui Platini către FIFA, din ianuarie 2011, de a primi un salariu suplimentar retroactiv pentru munca depusă în calitate de consilier prezidenţial, în primul mandat al lui Blatter, din perioada 1998-2002.

Blatter a autorizat FIFA să efectueze plata în câteva săptămâni. El se pregătea să intre în campanie pentru realegerea în funcţie, într-o competiţie electorală cu Mohamed bin Hammam din Qatar, iar influenţa lui Platini asupra alegătorilor europeni a fost un factor cheie.

Atât Blatter, cât şi Platini au negat orice fapte necinstite şi au citat un acord verbal pe care l-au încheiat, acum mai bine de 20 de ani, pentru ca banii să fie plătiţi, transmite News.ro.

Blatter a fost acuzat de fraudă, administrare defectuoasă, deturnare de fonduri ale FIFA şi falsificarea unui document. Platini a fost acuzat de fraudă, deturnare, fals şi este considerat complice la presupusa administrare defectuoasă a lui Blatter.