Parchetul a cerut joi la Versailles zece luni de închisoare cu suspendare şi o amendă de 75.000 de euro împotriva lui Karim Benzema, acuzat de complicitate la tentativa de şantaj în "afacerea sextape" a cărei presupusă victimă este Mathieu Valbuena, fostul său coechipier la naţionala de fotbal a Franţei, transmite AFP.

Karim BenzemaFoto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Profimedia

Împotriva celorlalţi patru inculpaţi urmăriţi în acest caz pentru tentativă de şantaj, ministerul public a cerut pedepse cuprinse între 18 luni de închisoare cu suspendare şi patru ani de închisoare, informează Agerpres.

Benzema, atacantul lui Real Madrid, este judecat în scandalul "sextape", care l-a vizat pe fostul său coleg Mathieu Valbuena, pentru "complicitate la tentativă de şantaj", riscând până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro.

Karim Benzema este acuzat că i-ar fi ajutat pe şantajişti, îndemnându-l pe Valbuena să le plătească suma solicitată, pentru ca acesta să evite posibila difuzare a înregistrării video respective.

Scandalul a izbucnit în vara lui 2015, când mai multe persoane au încercat să obţină bani de la Valbuena, pe care l-au ameninţat cu difuzarea unei înregistrări video cu scene intime în care apare şi actualul mijlocaş al lui Olympiakos Pireu.

Atacantul naţionalei Franţei, candidat la Balonul de Aur, a lipsit de la procesul de la Versailles.

"Benzema nu este un bun samaritean venit să ajute, el a acţionat ca să le permită negociatorilor să-şi atingă scopul şi şantajiştilor să obţină bani", a afirmat în rechizitoriu procuroarea Segolene Mares, care a menţionat "autoritatea şi notorietatea la naţionala Franţei" de care se bucură fostul atacant al lui Olympique Lyon.

"El se include în această echipă, se asociază în acest proiect" de tentativă de şantaj cu o înregistrare video cu scene intime, a subliniat procuroarea.

Celălalt procuror, Julien Eyraud, a amintit rolul pe care îl are în societate vedeta lui Real Madrid, "purtător al unei imagini, de speranţă, de notorietate şi de valori morale".

Parchetul a cerut patru ani de închisoare şi 15.000 de euro amendă împotriva lui Mustapha Zouaoui, considerat "cordonul ombilical" al acestei afaceri; doi ani de închisoare şi 5.000 de euro amendă împotriva lui Karim Zenati, prieten din copilărie cu Benzema; 18 luni de închisoare şi 15.000 de euro amendă împotriva lui Axel Angot, care a găsit înregistrarea video şi a păstrat-o în vederea unei utilizări ulterioare; 18 luni de închisoare cu suspendare şi 5.000 de euro amendă împotriva intermediarului Younes Houass.

În pledoaria sa, avocatul lui Valbuena, Paul-Albert Iweins, a denunţat "discursul mafiot" al lui Benzema la intervenţia sa în această afacere, comparându-l chiar cu "un naş".

Potrivit lui Iweins, Valbuena a fost "exclus" de la naţională în urma unor "manevre sordide şi a trădării unui coechipier", deşi el este victima în această afacere.

Referindu-se la Angot, Zouaoui şi Houass, avocatul Federaţiei franceze de fotbal (FFF), Benjamin Peyrelevade, a declarat: "Vocea acestor trei oameni a pătruns, direct sau indirect, într-o cameră de la Clairefontaine", centrul de antrenament al naţionalei Franţei. O aluzie la rolul pe care l-ar fi jucat Benzema, trimis de şantajişti la Valbuena.

FFF, parte civilă în această afacere, "trebuie să-şi protejeze jucătorii", a declarat Peyrelevade, care a salutat atitudinea lui Valbuena, "primul jucător ce a avut curajul să spună nu, să reziste, să depună plângere".

Valbuena nu a asistat la rechizitoriu şi la pledoarii. La mijlocul zilei, fotbalistul de 37 de ani, ce s-a exprimat îndelung miercuri asupra urmărilor pe care această tentativă de şantaj le-a avut asupra sa şi a carierei sale, a părăsit tribunalul de la Versailles şi a sosit în oraşul german Frankfurt, unde echipa sa, Olympiakos Pireu, dispută în cursul serii un meci de Europa League.

El a luat avionul având în minte scuzele lui Mustapha Zouaoui. "Îmi cer scuze din toată inima, regret nespus", a declarat Zouaoui, considerat "creierul" acestei acţiuni. Foarte vorbăreţ în faţa presei şi în sala de judecată, el l-a ironizat însă miercuri la bară pe fostul jucător al lui Olympique Marseille.

Benzema nu a asistat la dezbateri, avocaţii fotbalistului menţionând obligaţiile sale "profesionale".

Miercuri, unul dintre avocaţii lui Benzema, Sylvain Cormier, a susţinut că Valbuena simte "ranchiună" şi "gelozie" faţă de clientul său.