Pride in Football ("Mândrie în fotbal"), alianța britanică a suporterilor LGBT+ din Marea Britanie, a criticat sâmbătă preluarea clubului din prima ligă engleză Newcastle United de către controversatul prinț moştenitor al Arabiei Saudite.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prinţul moştenitor al coroanei Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a plătit 300 de milioane de lire sterline (peste 350 de milioane de euro) pentru a cumpăra clubul de tradiție englez.

Premier League a aprobat preluarea clubului Newcastle de Fondul Public saudit de Investiţii (PIF), după ce a primit "asigurări obligatorii din punct de vedere juridic" că statul saudit nu va controla clubul, informează BBC.

Considerat ca fiind separat de statul saudit, Public Investment Fund va furniza 80 la sută din tranzacţia de 300 de milioane de lire sterline (peste 350 de milioane de euro) pentru preluarea grupării de pe penultimul loc din Premier League.

Înainte de anunțarea parafării înțelegerii, ONG-ul Amnesty International a transmis Premier League că trebuie să facă mai mult pentru a adresa problemele drepturilor omului.

Într-un comunicat dat publicității sâmbătă, Pride in Football a criticat preluarea de către Bin Salman a clubului Newcastle pe motiv că persoanele LGBT din Arabia Saudită sunt persecutate în mod sistematic.

"Avem mari dubii cu privire la tratamentul aplicat persoanelor LGBT+ în Arabia Saudită, dar și în alte țări ale lumii. Este evident că patronatul nou de la Newcastle este în strânse legături cu mișcările de opesiune ce au loc împotriva comunităților LGBT+ din Arabia Saudită.

Autoritățile din fotbal trebuie să răspundă la întrebările cu privire la permiterea unor astfel de personalități să preia și să sponsorizeze cluburi sportive", a fost mesajul Pride in Football, conform Reuters.

Homosexualitatea este ilegală în Arabia Saudită.

Noul patron al lui Newcastle, impresionanta avere și asasinatul lui Jamal Khashoggi

Bin Salman este prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi, în acestă calitate, conduce Fondul de investiţii publice din Arabia Saudită, grup care a preluat o cotă de 80 la sută din acţiunile clubului Newcastle. Bin Salman a devenit astfel al patrulea cel mai bogat proprietar din Premier League.

Averea lui personală este estimată la şapte miliarde de lire sterline (8,25 miliarde de euro).

Bin Salman, în vârstă de 34 de ani, îndeplineşte o serie de roluri politice în ţara sa, printre care vicepremier şi ministru al apărării.

În iunie 2017, tatăl său, regele Salman, şi-a desemnat fiul prinţ moştenitor, făcându-l succesor la tronul saudit şi conducătorul de zi cu zi al ţării.

Bin Salman, considerat a fi cel care a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a încercat să cumpere un club mai titrat din Premier League, Manchester United, deţinut de familia americană Glazer, dar nu a reuşit.

Prinţul saudit consideră sportul şi divertismentul ca modalităţi de a schimba percepţiile globale despre Arabia Saudită, acuzată că nu respectă drepturile omului şi continuă să asuprească femeile.

Bin Salman doreşte să promoveze o imagine pozitivă pe scena internaţională şi a introdus reforme sociale pentru a îmbunătăţi respectarea drepturilor omului în ţară şi pentru a le oferi femeilor mai multă libertate, deşi practicile abuzive continuă în statul din Golf.

Newcastle este un club fondat în 1892, care era deţinut din 2007 de miliardarul britanic Mike Ashley.