Aflată în acest moment pe penultimul loc, Newcastle United poate deveni ​o adevărată forță în Premier League. Controversatul prinţ moştenitor al coroanei Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a plătit 300 de milioane de lire sterline (peste 350 de milioane de euro) pentru a cumpăra clubul de tradiție, informează presa engleză.

Mohammad bin SalmanFoto: AFP / AFP / Profimedia

Update 20:30: Premier League a aprobat preluarea clubului Newcastle de Fondul Public saudit de Investiţii (PIF), după ce a primit "asigurări obligatorii din punct de vedere juridic" că statul saudit nu va controla clubul, informează BBC.

Considerat ca fiind separat de statul saudit, Public Investment Fund va furniza 80 la sută din tranzacţia de 300 de milioane de lire sterline (peste 350 de milioane de euro) pentru preluarea grupării de pe penultimul loc din Premier League.

"Premier League, Newcastle United Football Club şi St James Holdings Limited au soluţionat, astăzi, disputa cu privire la preluarea clubului de către consorţiul PIF, PCP Capital Partners şi RB Sports & Media. Disputele legale se refereau la entităţile care ar deţine şi/sau au capacitatea de a controla clubul după preluare. Toate părţile au convenit că este necesară soluţionarea pentru a pune capăt îndelungatei incertitudini a fanilor cu privire la proprietatea clubului. Premier League a primit acum asigurări obligatorii din punct de vedere juridic că Regatul Arabiei Saudite nu va controla Newcastle United Football Club. Toate părţile sunt încântate să fi încheiat acest proces care oferă certitudine şi claritate Newcastle United Football Club şi fanilor acestuia", se arată într-un comunicat.

Newcastle intră astfel în galeria marilor grupări deţinute de investitori din Zona Golfului, ca PSG şi Manchester City.

Bin Salman este prinţul moştenitor al Arabiei Saudite şi, în acestă calitate, conduce Fondul de investiţii publice din Arabia Saudită, grup care a preluat o cotă de 80 la sută din acţiunile clubului Newcastle. Bin Salman a devenit astfel al patrulea cel mai bogat proprietar din Premier League.

Averea lui personală este estimată la şapte miliarde de lire sterline (8,25 miliarde de euro), scrie mirror.co.uk.

Cel mai bogat proprietar din Premier League este Şeicul Mansour din Emiratele Arabe Unite (Manchester City), cu o avere estimată la 17 miliarde de lire sterline. Urmează proprietarul clubului Chelsea, rusul Roman Abramovici (9,2 miliarde de lire sterline), şi proprietarul clubului Arsenal, americanul Stan Kroenke (8 miliarde de lire sterline).

Totuşi, Bin Salman se află în fruntea unui fond de investiţii de 260 de miliarde de lire sterline, unul dintre cele mai bogate de pe planetă.

Bin Salman, în vârstă de 34 de ani, îndeplineşte o serie de roluri politice în ţara sa, printre care vicepremier şi ministru al apărării.

În iunie 2017, tatăl său, regele Salman, şi-a desemnat fiul prinţ moştenitor, făcându-l succesor la tronul saudit şi conducătorul de zi cu zi al ţării.

Bin Salman, considerat a fi cel care a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a încercat să cumpere un club mai titrat din Premier League, Manchester United, deţinut de familia americană Glazer, dar nu a reuşit.

Prinţul saudit consideră sportul şi divertismentul ca modalităţi de a schimba percepţiile globale despre Arabia Saudită, acuzată că nu respectă drepturile omului şi continuă să asuprească femeile.

Bin Salman doreşte să promoveze o imagine pozitivă pe scena internaţională şi a introdus reforme sociale pentru a îmbunătăţi respectarea drepturilor omului în ţară şi pentru a le oferi femeilor mai multă libertate, deşi practicile abuzive continuă în statul din Golf.

Newcastle este un club fondat în 1892, care era deţinut din 2007 de miliardarul britanic Mike Ashley, informează News.ro.