Samia Suluhu Hassan, preşedintele Tanzaniei, a fost criticată după ce a declarat că jucătoarele naționalei feminine de fotbal au "pieptul plat" și nu au cum să se căsătorească astfel.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hassan a făcut aceste afirmaţii la o ceremonie care a avut loc duminică, pentru a sărbători victoria unei echipe naţionale masculine într-un campionat regional de fotbal şi în care chiar ea a cerut o finanţare mai bună pentru sportul feminin.

"Pentru cele care au pieptul plat, ai putea crede că sunt bărbaţi şi nu femei. Şi dacă te uiţi la feţele lor s-ar putea să te întrebi... Pentru că dacă vrei să te căsătoreşti, vrei pe cineva atrăgător, o doamnă care să aibă calităţile pe care ţi le doreşti”,a spus ea, la evenimentul de duminică.

Preşedintele a adăugat că pentru femeile fotbaliste "aceste calităţi au dispărut".

Hassan, care a preluat funcţia în martie după moartea subită a predecesorului ei, John Magafuli, este în acest moment singura femeie în funcţia de şef de stat din Africa, alături de preşedintele Etiopiei, Sahle-Work Zewde, al cărei rol este mai mult ceremonial.

"Astăzi, ne fac mândri ca naţiune, când aduc trofee în ţară, dar dacă privești la viaţa lor din viitor, când picioarele sunt obosite de la joc, când nu mai au sănătatea de a juca, ce viaţă vor trăi ele? Căsătoria este ca un vis pentru ele. Chiar dacă unul dintre voi de aici ia acasă una ca soţie, mama te va întreba dacă e o femeie sau un coleg", a continuat Hassan.

Comentariile lui Hassan au fost criticate în mediul online, conform News.ro.

"Comentariul preşedintelui Suluhu Samia despre jucătoarele de fotbal este o umilinţă pentru toate femeile. Toate femeile merită respect", a declarat Catherine Ruge, şefa aripii feminine a partidului de opoziţie Chadema şi fost deputat.

"Pentru toţi cei care ovaţionează o preşedinţie feminină... Suluhu Samia denigrează jucătoarele de fotbal pentru că au şi, prin urmare, nu au caracteristici atractive necesare pentru a se căsători", a spus Maria Sarungi, fondatoarea grupului societăţii civile Change Tanzania, referindu-se la African Women Leaders Network.​