Guvernul spaniol a aprobat "revenirea la normalitate" în ce priveşte prezenţa publicului în campionatele de fotbal şi de baschet din această ţară, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, publicul va fi prezent la reluarea sezoanelor de fotbal şi de baschet în luna august, în condiţiile în care stagiunea 2020-2021 s-a încheiat cu porţile închise pe majoritatea arenelor. În ultimele două etape din prima divizie a campionatului de fotbal, doar stadioanele câtorva echipe, ca Villarreal şi Valencia, au putut primi spectatori.

Revenirea publicului pe stadioane va fi însă "la fel ca înainte" reglementată de "comunităţile autonome (regiunile - n. r.) competente, care vor trebui să stabilească afluenţa" pentru fiecare meci, a spus ministrul.

Aceasta înseamnă că unele stadioane, mai ales din nordul Spaniei unde epidemia este încă prezentă, ar putea aplica anumite restricţii la reluarea sezonului.

La Liga, care administrează fotbalul profesionist din Spania, speră să organizeze meciuri cu publicul prezent în medie la 70% din capacitatea stadioanelor, a afirmat săptămâna trecută preşedintele acestui for.

Este o veste foarte bună pentru cluburile profesioniste, care au suferit mult de pe urma absenţei veniturilor rezultate din vânzarea de bilete după începutul pandemiei de Covid-19. Majoritatea acestor cluburi au lansat campaniile de abonamente pentru sezonul 2021-2022.

Potrivit presei spaniole, cluburile cu stadioane mari şi foarte urmărite de suporteri au fost cele mai afectate de lipsa publicului: Real Madrid, Atletico Madrid, FC Barcelona, Sevilla FC sau Valencia, de exemplu, au văzut veniturile lor scăzând cu aproape 30%, procent reprezentat de vânzările de bilete.

Spania, unde situaţia sanitară s-a îmbunătăţit mult, va renunţa la purtarea măştii în spaţiile publice în aer liber începând din 26 iunie, informează Agerpres.