Olandezul Daley Blind, care evoluează din 2020 cu un defibrilator în corp, i-a criticat pe cei care au afirmat că atacantul danez Christian Eriksen nu va mai juca fotbal, informează News.ro.

Daley BlindFoto: ajax.nl

"Când mi s-a întâmplat acest lucru, întreaga lume îmi spunea că sunt terminat ca jucător, că nu voi mai putea juca din nou. Uite unde sunt azi! Acesta este motivul pentru care le spun tuturor: . M-am simţit pregătit şi m-am simţit confortabil să mă întorc odată ce am primit undă verde de la medicii din spital şi de la personalul medical al clubului Ajax. Nu a existat niciun motiv pentru care să nu mai pot juca din nou la cel mai înalt nivel.

Cel mai important lucru este că trebuie să te simţi liber în capul tău. Nu mi-a fost frică. Eram incredibil de fericit că mi s-a permis să fac din nou parte din echipă şi să mă întorc în echipă. Odată ce medicii îţi spun că eşti în regulă să joci din nou, simţi doar tensiunea şi entuziasmul de a juca, nu tensiunea fricii", a declarat Blind, 31 de ani, potrivit The Metro.

El a izbucnit în lacrimi după ce a fost înlocuit în victoria Olandei, cu 2-0, împotriva Austriei, la câteva zile după accidentul suferit de Eriksen. Fostul jucător de la Manchester United a adăugat: "Acele imagini mi-au fost atât de cunoscute mie. A fost din nou atât de real, de aceea a fost atât de emoţionant pentru mine. A trebuit să trec peste un obstacol psihic mare înainte să reuşesc să joc a doua zi pentru Olanda, în primul nostru meci din grupă. Toate emoţiile au ieşit la suprafaţă. Sunt mândru de mine că am reuşit să joc atât de mult timp în acel meci. Am făcut-o, dar a fost greu".

În decembrie 2019, Blind a fost diagnosticat cu o inflamaţie a muşchilor inimii după ce a suferit ameţeli într-un meci disputat în Liga Campionilor împotriva formaţiei Valencia. În februarie 2020, el era din nou pe teren, cu defibrilatorul implantat.

Apoi, în august 2020, a necesitat din nou asistenţă medicală după ce s-a prăbuşit pe teren fără să aibă pe cineva lângă el, într-un meci amical cu Hertha Berlin. Această nouă problemă ar fi fost cauzată de faptul că defibrilatorul s-a oprit.

În sezonul 2020/2021, Daley Blind a jucat 34 de meciuri pentru Ajax Amsterdam în toate competiţiile. El ar fi disputat probabil mai multe partide dacă nu s-ar fi accidentat la genunchi, la finalul lunii martie, în meciul Gibraltar – Olanda, scor 0-7, din preliminariile Cupei Mondiale.

Scopul defibrilatorului (ICD) este de a monitoriza orice tipar neregulat al bătăilor inimii, recunoscând orice semn al unui potenţial stop cardiac, pe care îl poate preveni.

Mijlocaşul danez Christian Eriksen, victima unui stop cardiac la meciul cu Finlanda, a fost operat, joi, pentru instalarea unui defibrilator. Jucătorul a fost externat vineri şi este acum acasă, cu familia lui.

Boala sa ar fi putut fi cauzată de miocardită. Dacă inserarea dispozitivului este definitivă, fotbalistul de la Inter Milano nu va mai putea juca în Serie A, conform Gazzetta dello Sport.

Olanda, dar şi Anglia, acceptă ca un jucător să evolueze chiar dacă are implantat un defibrilator.

În Italia, conform protocolului Cocis (Comitetul organizator cardiologic pentru capabilitate sportivă), actualizat în 2017, situaţia este imposibilă, deoarece nu se poate face un sport de contact cu un defibrilator ataşat la inimă. Nu este o lege de stat, ci o indicaţie precisă pe care o oferă sistemul de sănătate prin centrele de medicină sportivă.

Profesorul Sanjay Sharma, care l-a avut sub observaţie pe Christian Eriksen pe vremea când acesta juca la Tottenham, a declarat agenţiei DPA că probabil mijlocaşul danez nu-şi va putea continua cariera profesionistă.

Potrivit lui Sanjay Sharma, profesor de cardiologie sportivă la o universitate din Londra, instituţiile din lumea fotbalului vor fi "foarte stricte" când vor stabili dacă Eriksen are voie sau nu să joace din nou.

"Nu ştiu dacă va mai juca vreodată fotbal. Poate suna brutal, dar Eriksen a murit câteva minute. Vor risca profesioniştii din domeniul sănătăţii să-l lase să moară din nou? Raspunsul este nu. Vestea bună este că va trăi, vestea proastă este că probabil este la sfârşitul carierei sale. Nu ar trebui să i se permită să joace în Marea Britanie, suntem foarte stricţi în acest sens", a spus el.

Jucătorul danez Christian Eriksen, în vârstă de 29 de ani, a căzut pe teren şi a avut nevoie de minute în şir de resuscitare, la 12 mai, la meciul cu Finlanda, de pe Stadionul Parken din Copenhaga, din Grupa B de la Euro-2020.