A fost selecționer al Scoției vreme de patru ani, iar de-a lungul carierei a mai pregătit formații precum Southampton, Celtic sau Middlesbrough. Gordon Strachan este un nume respectat în fotbalul scoțian, iar fostul internațional a vorbit despre Ianis Hagi: ce îi lipsește pentru a deveni un jucător de top.

Ianis HagiFoto: Alex Nicodim / Sipa Press / Profimedia

Ianis Hagi este talentat, dar are nevoie de mai mult

 • "La 22 de ani, Ianis nu mai e un jucător tânăr. Dacă ne uităm la echipe din Olanda, vedem că acolo rezervele au 18, 19 ani. La 22 de ani ai nevoie să ai un impact asupra jocului.
 • Dacă te uiţi la alţi jucători de top, la ce vârstă au început să-şi lase amprenta asupra jocului? Mult mai devreme. Există riscul să ratezi oportunităţi dacă nu devii o forţă, într-un fel sau altul.
 • Şi trebuie să devii o forţă în campionatul intern. Nu ştiu dacă a fost titular în 50% din meciuri cu Rangers. Pentru a fi considerat un jucător de top trebuie să domini meciuri.
 • Să marchezi, să creezi goluri. Jude Bellingham joacă în Champions League şi e titular. E clar că Ianis are talent, dar trebuie să domine meciuri în fiecare săptămână dacă vrea să fie jucător de top. Poate nu chiar în fiecare săptămână, dar măcar în majoritatea lor" - Gordon Strachan, Ambasador Betfair pe durata Euro-2020, citat de News.ro.

Povara numelui Hagi

 • "E un mare dezavantaj (n.r. greutatea numelui Hagi). Există oameni ca Frank Lampard, care a devenit un jucător mai bun sau mai influent decât tatăl său, dar tatăl lui Frank nu a fost la nivelul unui Kenny Dalglish, Hagi sau Cruyff.
 • Poate fi o experienţă foarte grea pentru un asemenea jucător. Pe teren sau în afara lui poate fi foarte complicat pentru un asemenea fiu. Nu-i poţi cere să fie ca tatăl său.
 • Ce le poţi cere copiilor tăi este să fie oameni buni, de care să fie mândru un tată, şi sunt sigur că tatăl lui este mândru de el. În plus, o mutare în Scoţia nu e deloc simplă din cauza COVID-19. Imaginaţi-vă că merge acasă seara şi poate uneori nu se simte ok, dar este acasă, singur" - Gordon Strachan.

Ianis trebuie să confirme mai întâi la Rangers

 • "Mai întâi trebuie să fie titular indiscutabil. Dacă vrei să ajungi într-un campionat mai mare din Europa, în Scoţia trebuie să fii vedeta echipei.
 • Rangers a avut un sezon fantastic în Europa, dar jucătorii care au fost decisivi au fost mai degrabă Davis, Kent, Roofe, Morelos, Tavernier.
 • Aceşti jucători au atras atenţia fotbalului mondial pentru că au fost decisivi în competiţii europene. Hagi trebuie să cucerească mai întâi acest campionat, înainte de a pleca oriunde altundeva.
 • Primul lui sezon a fost unul de acomodare, dar îmi imaginez că Ianis şi clubul îşi doresc ca el să aibă un impact mai mare în jocul echipei, precum Steve Davis sau Ryan Kent, care sunt decisivi pentru Rangers", a completat Gordon Strachan.

Cine este Gordon Strachan

Are 64 de ani și a jucat la Dundee, Aberdeen, Manchester United (1984-1989), Leeds United și Coventry City.

A pregătit de-a lungul carierei pe Coventry City (1996-2001), Southampton (2001-2004), Celtic Glasgow (2005-2009), Middlesbrough (2009-2010) și naționala Scoției (2013-2017).

Sursa foto: MIKE WALKER / Alamy / Alamy / Profimedia