Mai mulți cercetători în matematică de la reputate universități europene au ajuns, în urma mai multor calcule, la o concluzie în ceea ce privește favorita la câștigarea Euro 2020.

Euro 2020Foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Cercetători în matematică de la universităţile din Gent (Belgia), Innsbruck (Austria), Molde (Norvegia), Dortmund şi Munchen (Germania) au calculat şansele la victorie ale selecţionatelor care vor lua parte la turneul final între 11 iunie şi 11 iulie.

Conform rezultatelor analizelor lor, Franţa are cele mai multe şanse (14,8%) să ridice trofeul Henri-Delaunay în data de 11 iulie, pe stadionul Wembley din Londra, cu ocazia finalei Euro 2020.

Les Bleus" sunt urmaţi de Anglia (13,5%), Spania (12,3%), Portugalia, deţinătoarea titlului, şi Germania (ambele cu 10,1%), Belgia (8,3%), Italia (7,9%), Olanda (6,1%) şi Danemarca (4.6%).

Programul complet al Euro 2020

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au analizat mai multe date, precum rezultatele selecţionatelor respective în cursul ultimilor opt ani, cotele de la 19 case de pariuri, prestaţiile jucătorilor la cluburile lor şi la echipele naţionale etc.

Pe baza acestor date diverse, un calculator a efectuat apoi 100.000 de simulări ale derulării meciurilor de la Euro 2020, potrivit cotidianul belgian Le Soir citat de Agerpres.

"Aceste prognoze pot fi eronate", a avertizat însă Achim Zeileis, de la Universitatea din Innsbruck.

Noi oferim probabilităţi, nu certitudini. Riscul de eroare face parte din natura prognozelor. Fără aceasta, turneele ar fi foarte plictisitoare", a adăugat cercetătorul.