Războiul dintre UEFA și organizatorii Super Ligii (proiect eșuat la doar câteva zeci de ore după inițiere) este departe de a fi luat sfârșit. Marile cluburi europene vor cu orice preț să-și stabilească viitorul independent de forul european, iar duelul va fi tranșat în justiție.

Super Liga de fotbalFoto: Captura YouTube

Florentino Perez declara acum câteva săptămâni că proiectul Super Ligii este încă viu și că marile cluburi europene nu au renunțat la ideea unei competiții care să eclipseze Champions League.

Cuvintele patronului grupării de pe Santiago Bernabeu încep să aibă greutate: Curtea de Justiție a UE (CJUE) a anunțat, marți, pe contul oficial de Twitter, că a acceptat sesizarea făcută de un tribunal din Madrid.

Astfel, CJUE are datoria de a stabili dacă UEFA și FIFA au făcut abuz de poziție dominantă în fotbal atunci când au forțat cele 12 cluburi fondatoare ale Super Ligii (doar 9 s-au retras oficial) să renunțe la proiectul care ar fi pus în umbră Champions League.

De fapt, trei super cluburi europene nu au anunțat nici până în ziua de azi că au renunțat la mega proiectul care a divizat lumea fotbalului.

Real Madrid, Barcelona și Juventus mențin în viață o întrecere sportivă care se bucura de un sponsor generos: banca americană JP Morgan promitea 3,5 miliarde de euro într-o primă fază (se putea ajunge undeva la 5 miliarde).

S-ar putea judeca în regim de urgență

Curtea de Justiție a UE ar putea judeca în regim de urgență această speță, astfel încât lucrurile să fie clare până la debutul unei noi ediții de Champions League (în luna septembrie a acestui an va debuta faza grupelor).

UEFA, acțiune disciplinară împotriva artizanilor Super Ligii

UEFA nu a stat cu mâinile-n sân după ce a reușit să pună pe butuci proiectul Super Ligii. Forul european analizează în aceste momente modalitatea prin care să le pedepsească pe Real Madrid, Barcelona și Juventus, grupări care au refuzat să anunțe oficial că au renunțat la mega proiectul Super Ligii.

„În conformitate cu articolul 31(4) al Regulamentului Disciplinar UEFA, au fost numiţi astăzi inspectori UEFA de etică şi disciplină pentru a face o anchetă disciplinară cu privire la o potenţială încălcare a cadrului legal UEFA de către Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus în legătură cu aşa numitul proiect ”, se arăta pe site-ul forului continental.

Amenzi pentru nouă echipe

UEFA a anunţat că reintegrează nouă cluburi care au participat la înfiinţarea Super Ligii europene. Acestea vor trebui să plătească 15 milioane de euro, ca un gest de bunăvoinţă.

Suma va merge la "copii, tineri şi fotbalul de bază în comunităţile locale din Europa şi Marea Britanie".

Cluburile vor avea reţineri de5% din veniturile din următoarea campanie europeană şi au semnat acorduri ce prevăd amenzi mari în cazul unor participări la competiţii neautorizate de UEFA (100 milioane euro) dacă vor avea vreo contravenţie faţă de acordul de astăzi (50 milioane de euro).

Atletico Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham, AC Milan şi Inter Milano sunt cele nouă cluburi vizate.

Miza financiară de zeci de miliarde de euro

Conform statisticilor din domeniul financiar, industria fotbalului a generat o cifră de afaceri de 28.9 miliarde de euro în sezonul 2018-2019.

Proiectul Super Ligii europene

Cluburile AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus Torino, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham Hotspur au anunţat oficial lansarea unei noi competiţii, "The Super League", menită să "genereze resurse suplimentare pentru toată piramida fotbalului".

În urma valului de proteste venite din partea suporterilor şi a ameninţărilor primite din partea UEFA, FIFA şi a propriilor federaţii naţionale, aceste cluburi s-au retras pe rând din proiectul Super Ligii.