​Michel Platini, fostul preşedinte al Uniunii europene de fotbal (2007-2015), l-a criticat pe succesorul său, slovenul Aleksander Ceferin, pentru atitudinea prea dură faţă de cluburile care au aderat la proiectul Super Ligii, transmite DPA.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

''Cluburile mari vor să părăsească UEFA de 40 ani, Când eşti preşedinte UEFA, este mai bine să anticipezi asta, decât să te vezi în faţa unui fapt împlinit şi să tratezi conducătorii cluburilor ca 'laşi' sau 'şerpi'. Asta a fost ridicol'', a declarat Platini pentru L'Equipe.

Ceferin a avut un discurs aspru la adresa celor 12 cluburi fondatoare ale Super Ligii europene, iar după reacţia rapidă şi hotărâtă din lumea politică, lumea fotbalului şi din partea suporterilor, nouă cluburi s-au retras din proiect.

Real Madrid, Barcelona şi Juventus Torino au refuzat să renunţe la proiect şi riscă o suspendare de doi ani din competiţiile UEFA.

Sub presiunea marilor cluburi, UEFA a acceptat deja să modifice formatul Ligii Campionilor începând cu 2024, prin participarea a 36 de echipe în loc de 32. Faza grupelor se va desfăşura mai mult ca un campionat, iar Platini a opinat că această idee nu a stârnit mare interes.

Potrivit Agerpres, Platini a fost suspendat în 2015, din cauza unei plăţi neloiale din partea fostului preşedinte FIFA, Joseph Blatter, dar deşi sancţiunea a expirat, francezul nu a fost invitat la turneul final al EURO 2020 (11 iunie - 11 iulie): ''A fost ideea mea, dar UEFA şi ţările gazdă au uitat evident de mine''.