Preşedintele clubului german de fotbal Schalke 04, omul de afaceri Clemens Toennies, a demisionat marţi, lăsând gruparea din Bazinul Ruhr cu datorii uriaşe şi într-o incertitudine deplină legată de viitorul său, după un final de sezon catastrofal din punct de vedere sportiv, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Clemens Toennies, cu o avere estimată de Forbes la peste 2 miliarde de dolari (1,78 miliarde de euro), era presat din toate părţile de mai multe luni. La început, din cauza unor afirmaţii considerate rasiste, pe care le-a făcut în august anul trecut, apoi după un scandal sanitar la unul din abatoarele sale, unde sunt peste 1.500 de cazuri de coronavirus, multe dintre acestea în rândul muncitorilor români, au obligat autorităţile locale să plaseze din nou în carantină un întreg canton de 360.000 de locuitori, la Guetersloh (vest).

Deşi ultraşii lui Schalke i-au cerut de mult timp plecarea, clubul a amintit totuşi marţi bilanţul pozitiv al lui Toennies: "Ca preşedinte al consiliului de supraveghere, Clemens Toennies a jucat un rol decisiv ca s-o ducă pe FC Schalke 04 printre forţele Bundesligii în ultimii 26 de ani".

Sub conducerea sa, echipa din oraşul Gelsenkirchen, situat la 30 km de Dortmund, a terminat de cinci ori campionatul pe locul 2 şi s-a calificat de zece ori în Liga Campionilor.

Echipa a avut evoluţii dezastruoase în ultima parte a acestui sezon şi, după o serie de 16 meciuri fără victorie, a încheiat pe locul 12. În stagiunea trecută, formaţia a fost aproape de retrogradare.

Chiar înaintea crizei provocate de oprirea competiţiilor în luna martie, Schalke avea datorii de circa 200 de milioane de euro, iar felul cum a fost gestionată criza a sporit dificultăţile.

Sâmbătă, unii suporteri au manifestat din nou la Gelsenkirchen pentru a cere plecarea preşedintelui. Directorul financiar a demisionat săptămâna trecută.

La începutul sezonului, clubul l-a suspendat trei luni pe Toennies pentru afirmaţii considerate discriminatorii la adresa africanilor, pe care le-a făcut într-o conferinţă.

Cerând construirea unor centrale electrice în Africa, el a produs un scandal, spunând: "Astfel, africanii nu vor mai tăia copacii şi nu vor mai turna copii pe întuneric''.

El a revenit ulterior în funcţie, în ciuda opoziţiei exprimate de suporterii clubului, potrivit Agerpres.