Gianni Infantino, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), ar fi intervenit pe lângă procurorul general elveţian pentru a opri o anchetă care-l vizează, a afirmat luni cotidianul elveţian La Tribune de Geneve, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul public al Confederaţiei (MPC) a început să ancheteze la începutul lui 2016, puţin după alegerea lui Infantino la conducerea FIFA, atribuirea de către acesta a unui contract de drepturi TV unei firme offshore, în condiţiile în care el încă era juristul şef al UEFA.

Potrivit La Tribune de Geneve, Infantino, "îngrijorat" din cauza acestei anchete, i-a scris prietenului său din copilărie, Rinaldo Arnold, devenit procuror în Haut-Valais, regiune din care amândoi sunt originari.

"Voi încerca să explic MPC că este în interesul meu ca totul să fie lămurit cât mai repede, să se spună că nu am nicio legătură cu această afacere", a scris el, într-un e-mail citat de acest cotidian.

Arnold contribuise deja la organizarea unei prime întâlniri între procurorul general Michael Lauber şi Infantino.

Arnold i-a răspuns atunci lui Infantino: "Importantă e întâlnirea de peste două săptămâni. Dacă vrei, te pot însoţi din nou."

Întâlnirea a avut loc pe 22 aprilie 2016, a indicat ziarul. Conţinutul întâlnirii rămâne "misterios", iar MPC "refuză să vorbească despre asta", adaugă ziarul.

Contactat de AFP, MPC nu a dorit să comenteze articolul din La Tribune de Geneve.

FIFA nu a reacţionat până acum. Ea a afirmat întotdeauna că întâlnirile dintre Infantino şi ministerul public au avut ca scop să arate că federaţia este "pregătită să colaboreze cu justiţia elveţiană".

În noiembrie 2017, "după o a treia întâlnire informală" între Infantino şi Lauber, MPC a pus capăt anchetei vizând contractul semnat de Infantino când era la UEFA.

La Tribune de Geneve menţionează de asemenea contacte telefonice repetate între procurorii elveţieni şi avocaţii de la FIFA.

"Se pare că procurorii au ajutat FIFA să-şi formuleze cererile" ca reclamantă, scrie ziarul, adăugând că această atitudine "pare incompatibilă cu datoria de imparţialitate a MPC".

Un raport al Autorităţii de supraveghere a parchetului elveţian (AS-MPC), citat la începutul lui martie de ziarul francez Le Monde şi obţinut de AFP, arată că un apropiat al lui Infantino ar fi încercat de asemenea să obţină informaţii confidenţiale despre o anchetă vizând instanţa, în iulie 2015, cu şapte luni înainte ca Infantino să fie ales preşedinte al FIFA, informează Agerpres.