Într-un meci fără miză pentru tricolori, Spania a zburdat pe teren și a arătat adevărata diferență de valoare dintre cele două reprezentative (după ce în tur, România a "obținut" un 1-2 mincinos) impunându-se cu 5-0. Echipa antrenată de Cosmin Contra a terminat pe locul 4 (a fost depășită și de Norvegia) în Grupa F și poate spera doar la o schimbare miraculoasă până la barajul din Liga Națiunilor, ultimul care poate aduce calificarea la Campionatul European 2020.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia
  • Serbia a fost ultima care a învins-o pe România cu 5-0, în octombrie 2009.

  • La acest meci au asistat 36.196 de spectatori, dintre care câteva mii de români, potrivit News.ro.

Au marcat: Fabian Ruiz 8, Gerard Moreno 33, 42, Rus 45-autogol, Oyarzabal 90+2

  • Au evoluat următoarele echipe:

Spania: Kepa - Carbajal, Sergio Ramos (Raul Albiol '63), Inigo Martinez, Gaya - Fabian Ruiz, Busquets, Saul - Gerard Moreno (Oyarzabal '57), Morata, Santi Cazorla (Paco Alcacer '68). Selecţioner Robert Moreno.

România: Tătăruşanu - R. Benzar, Ad. Rus, Nedelcearu, Toşca - T. Băluţă, R. Marin (Cicâldău '65) - I. Hagi (Nistor '73), Stanciu, Fl. Coman (Mitriţă '57) - Puşcaş. Selecţioner Cosmin Contra.

Cartonaşe galbene: Busquets '25 / Nedelcearu '36

Arbitri: Aleksei Kulbakov - Dmitri Juk şi Oleg Maslianko - Denis Scerbakov (toţi din Belarus).

  • Declarații la finalul partidei:

"Plec de la națională. Vreau să-i mulțumesc domnului Răzvan Burleanu pentru șansa de a fi selecționer. Vreau să cer scuze fanilor că nu am putut face mai mult. Au fost și lucruri bune, au fost pe teren 8 jucători de la U21. Ați văzut diferența. Niciodată nu o să regret că am fost antrenorul echipei naționalei. Cred că meritam un pic mai mult respect din partea anumitor persoane" - Cosmin Contra, la zona mixtă.

"Decizia a fost luată înainte de meci, dar o vom comunica (n.r. despre poziția sa de selecționer). O s-o aflați. Decizia a fost luată înainte de meci. Era foarte greu să se schimbe ceva. Mă așteptam la ceva de la ei. Îmi asum această vină, dar ei trebuie să înțeleagă că nu pot face performanță cu această atitudine.

Am întâlnit o echipă puternică, am aliniat o echipă tânără. Împreună au jucat multe meciuri la U21, am încercat să umblu la moralul jucătorilor după meciul cu Suedia. Din păcate, am luat gol foarte repede. Am avut ocazie la 1-0, dacă egalam, poate moralul jucătorilor ar fi fost altul. E o înfrângere dură. Am puterea să zâmbesc, nu îmi plac aceste înfrângeri, dar sunt atât de trist de nu am cuvinte.

Poți pierde un meci împotriva Spaniei, dar nu poți să nu alergi, să nu le demonstrezi tuturor ce poți. Spania e mult mai bună decât echipa României. Adversarii ne-au bătut în atitudine. Este diferență mare între U21 și să joci la naționala mare. După un meci cu Spania, jucătorii au văzut cum se joacă la cel mai înalt nivel" - Cosmin Contra la Pro TV, citat de Digi Sport.

“Am arătat rău. În continuare arătăm rău, nu ne-am trezit. Consider că acest meci trebuia folosit ca un meci de pregătire pentru ceea ce avem de făcut în martie. Dar noi astăzi în continuare am mers pe mâna unor jucători care nu activează la cluburi. Este incredibil ceea ce se întâmplă. Au fost 6-7 jucători în primii 11 care nu joacă. Sunt jucători la mijlocul terenului care nu joacă, n-au ritm de joc. Băluţă săracul nici n-a debutat în Anglia. Noi jucăm cu el din trei în trei zile. Este ceva incredibil.

Nu vreau să intru în detalii tactice. Primul lucru care mă frapează, nu se poate echipa naţională să te duci şi să joci cu 6-7 jucători care nu joacă. Sunt jucători care au pierdut minge după minge neavând acest ritm de joc. Spania îţi dă cu terenul în cap dacă te duci cu jucători care nu joacă. Nu se poate să nu legi 3-4 pase, să nu ai agresivitate în joc.

Nu am nimic cu nimeni, dar să nu mai plecăm urechea la X şi la Y şi să băgăm jucătorii care joacă şi care merită să intre în echipa naţională. Noi nu vrem să ne calificăm? Dacă nu vrem ridicăm mâna, forfait. Consider că echipa naţională trebuie formată din 11 jucători care joacă. Budescu chiar n-are valoare să joace un minut? Nistor... joacă meci de meci la Dinamo, îl utilizăm la sfârşit? Care sunt criteriile?

E ruşinos ceea ce s-a întâmplat. Credeţi că dacă aş veni eu aş califica echipa? Nu vreau să mă autopropun, eu am serviciu, muncesc. Dar e momentul să ne trezim, să tragem un semnal de alarmă şi să facem lucrurile cum trebuie să le facem" - Marius Șumudică la Digi Sport, citat de News.ro.

"Este dezamăgire mare, iar din asemenea meci noi ce tineri, avem doar de învăţat. Ne pare rău de suporteri, ştim că asta nu e faţa României. Pe viitor vom dovedi că nu e aşa. Am ajuns ca la meciuri decisive să jucăm foarte slab. Diferenţa de scor este destul de mare, ştiu sigur că nivelul nostru nu e acesta" - Ianis Hagi la Pro TV, citat de News.ro.

"Este foarte greu, nu-mi găsesc cuvintele. Indiferent că jucăm cu Spania sau cu orice alt adversar de calibru, 5-0 este un scor mare şi nu mai e nimic de zis. Acum e nevoie de multă muncă şi să facem ce nu am făcut până acum. Dacă nu alergăm 90 de minute şi dacă nu luptăm pentru fiecare minge, tot degeaba. Când vii la naţională, echipa primează. Nu contează cine marchează sau dă o pasă de gol, contează toţi să tragem la aceeaşi căruţă. Oricât de talentaţi am fi, dacă nu eşti dispus să te sacrifici, nu poţi avea rezultate.

Mai avem o şansă să mergem la Euro şi dacă nu reuşim să ne calificăm de acolo, nu avem nicio scuză. Au fost zile grele, tensionate, noi ştim deja decizia lui Cosmin Contra. Dacă va pleca, nu ne rămâne decât să-i mulţumim pentru ce a făcut pentru noi şi să ne calificăm la Euro şi pentru dânsul" - Nicolae Stanciu la Pro TV, citat de News.ro.

"E o înfrângere dureroasă, cu o echipă foarte bună. Din păcate nu am reuşit nici să marcăm un gol, dar asta este, suntem bărbaţi, mergem înainte. Asta e diferenţa reală. Spania este o echipă foarte mare şi la toate meciurile sunt favoriţi. Nu ar trebui să ne pară foarte rău că nu am făcut faţă, nu fac nici alţi jucători mari din lume" - Florinel Coman la Pro TV, citat de News.ro.

"Sunt fericit pentru meciul făcut. Încă de la început am căutat victoria și am jucat bine. Prima repriză a fost foarte bună. Aici ne aflăm să facem ce ne spun antrenorul și staff-ul naționalei. Lucrurile au mers foarte bine în toate meciurile. Am făcut meciuri mari, cu multe goluri marcate, iar calificările au decurs foarte bine" - Gerard Moreno, potrivit ProSport.

  • Rezultatele ultimei etape din Grupa F:

Spania vs România 5-0 (Fabian Ruiz 8, Gerard Moreno 33, 42, Rus 45-autogol, Oyarzabal 90+2

Suedia vs Insulele Feroe 3-0 (Andersson 29, Svanberg 72, Guidetti 80)

Malta vs Norvegia 1-2 (Fenech 40 / King 7, Sorloth 62)

Clasament final:

1. Spania (31-5) 26 puncte

2. Suedia (23-9) 21

3. Norvegia (19-11) 17

4. România (17-15) 14

5. Insulele Feroe (4-30) 3

6. Malta (3-27) 3

  • Desfășurarea livetext a partidei dintre Spania și România:

Final de meci pe Wanda Metropolitano.

'90+2 Gol Spania! Oyarzabal primește o pasă la marginea careului și îl învinge pe Tătărușanu cu un șut pe jos.

'88 Alcacer își încearcă norocul de două ori: prima oară este blocat, a doua trimite peste poartă cu o execuție acrobatică.

'86 Saul trage pe lângă poartă din poziție centrală.

'80 Rus îl faultează pe Oyarzabal în marginea careului.

România are câteva încercări prin Stanciu, dar apărarea Spaniei rezistă fără prea mari probleme.

'73 Ultima schimbare a partidei: Dan Nistor a intrat în locul lui Hagi.

'72 Albiol, aflat în zid la o lovitură liberă executată de Ianis Hagi, este lovit în cap și cade pe gazon.

'67 Ultima modificare la spanioli: Santi Cazorla este schimbat cu Paco Alcacer.

'65 Răzvan Marin este înlocuit cu Cicâldău. La prima sa fază, noul intrat dă o pasă frumoasă cu călcâiul, însă Pușcaș se afla în ofsaid.

'62 Sergio Ramos iese de pe teren în aplauzele publicului. Intră Raul Albiol.

'57 Mitriță îi ia locul lui Coman. De cealaltă parte, Oyarzabal intră, Gerard Moreno iese.

'55 Rus scapă pe un culoar spre poarta lui Kepa, însă întârzie șutul și este ajuns din urmă de Sergio Ramos, care îl blochează.

'51 Plictisit în apărare, Sergio Ramos urcă în careul României și reia puțin peste poartă.

A început repriza secundă.

Selecționerul Spaniei zâmbește alături de Saul în drumul spre teren.

Pauză pe Wanda Metropolitano. Un final de coșmar pentru o campanie ratată.

'45 Gol Spania! Moreno vrea să îi paseze lui Morata, Rus încearcă să oprească mingea printr-o alunecare, dar deviază spre poartă și Tătărușanu este învins pentru a patra oară.

'43 Gol Spania! Gerard Moreno înscrie pentru a doua oară, după ce spaniolii au păsat ca la handbal, dintr-o parte în cealaltă a careului. Mingea a ajuns în cele din urmă la "pivot" și acesta nu a putut fi oprit.

'40 Busquets trimite o pasă filtrantă pentru Gerard Moreno, dar lovește prea puternic balonul și marcatorul golului secund nu ajunge la timp.

'33 Gol Spania! Gerard Moreno îl învinge pe Tătărușanu cu o lovitură de cap plasată lângă bară, după ce Băluță l-a scăpat din marcaj pe spaniol.

'28 Coman cade în marginea careului și cere o lovitură liberă după un contact cu Sergio Ramos, însă arbitrul lasă jocul să continue.

'25 Busquets îl faultează pe Ianis Hagi și primește cartonaș galben.

'15 Carvajal pasează în careu pentru Gerard Moreno, șutul său este blocat de Rus.

'12 Mingea ajunge la Pușcaș după o eroare a lui Inigo Martinez, acesta are culoar spre poartă, dar șutul său este respins în corner de Kepa. Portarul Spaniei a prins destul de ușor și mingea trimisă cu capul de Rus.

Ianis Hagi îi trezește pe românii din tribune după câteva driblinguri. Din păcate, acestea au venit departe de poarta lui Kepa.

'8 Gol Spania! Fabian Ruiz deschide scorul, după ce Tătărușanu a respins în față șutul lui Morata.

'7 Cazorla lovește bara transversală cu un șut superb din marginea careului. Tătărușanu era învins.

'6 Schimbare de roluri: Gaya a centrat perfect pentru Morata în fața porții, acesta a trimis spre poartă, dar mingea a fost deviată în corner.

'5 Gaya l-a împins pe Benzar după o centrare a lui Morata și golul său nu a fost validat.

'2 Moreno trimite peste poartă cu capul, după un corner executat de Cazorla.

A început partida. "Tricolorii" au avut lovitura de start.

Pe Wanda Metropolitano se aude imnul României, urmat de cel al Spaniei.

Cele două echipe intră pe teren.