UEFA va sădi câte 50.000 de copaci în fiecare dintre cele 12 ţări-gazdă ale EURO, celebrând cea de-a 60-a aniversare a Campionatului European şi lăsând, astfel, o moştenire durabilă a competiţiei, informează frf.ro, conform News.ro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

În plus, UEFA va investi, în parteneriat cu organizaţia South Pole, în proiecte de energie regenerabilă “gold standard”, astfel încât să compenseze cantitatea estimată de 405.000 tone de carbon, care vor fi produse de suporteri şi de staff-ul UEFA ca urmare a deplasării lor către meciurile din cadrul turneului final.

Anunţând demararea acestui plan, Aleksander Čeferin a declarat: “UEFA EURO 2020 reprezintă o sărbătoare a fotbalului european, care va avea loc pe întreg continentul. Specificitatea acestui turneu final produce mai multe beneficii, cum ar fi construirea unui număr mai mic de noi stadioane şi a unor conexiuni de transport, ca şi accesul la un număr mai mare şi mai divers de comunităţi de-a lungul şi de-a latul Europei.

Dar acestea au şi un preţ, căci un număr mai mare de suporteri se va deplasa pentru a-şi vedea echipele favorite jucând. UEFA îşi asumă responsabilitatea în cel mai serios mod posibil, fiind de la sine înţeles că este datoria noastră să combatem emisiile de carbon generate de această deplasare. Munca noastră alături de organizaţia South Pole ne va ajuta să derulăm proiecte de energie regenerabilă de tip gold standard, care va reprezenta o valoare pe termen lung pentru întreaga planetă”.

Preşedintele UEFA a continuat: “În plus, în condiţiile celebrării a 60 de ani de Campionat European, împletirea acesteia cu realizarea unei moşteniri în ceea ce priveşte mediul înconjurător reprezintă o alegere cât se poate de logică. Vor fi sădiţi aproximativ 600.000 de copaci, însemnând 50.000 în fiecare dintre cele 12 ţări-gazdă. Cred că asta va veni în ajutorul tuturor acestor comunităţi, astfel încât ele să aibă şi beneficii de pe urma disputării EURO 2020 pe teritoriile lor”.

UEFA este semnatară a Iniţiativei Sportul pentru Acţiune Climatică.