Sepp Blatter, preşedinte al FIFA între 1998 şi 2015, a declarat pentru BBC că a acţionat în justiţie forul fotbalistic mondial pentru a obţine ''daune morale'' şi a recupera circa 60 de ceasuri ce au rămas în posesia acestei instanţe, informează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Blatter a indicat că este la dispoziţia autorităţilor franceze, dacă acestea doresc să-l audieze ca martor în legătură cu atribuirea Cupei Mondiale din 2022 Qatarului. "Sunt pregătit să ajut la clarificarea tuturor acestor situaţii. Am auzit că vor să discute cu mine", a spus elveţianul, în vârstă de 83 de ani.

Mandatul lui Blatter la conducerea FIFA s-a încheiat în urma unui scandal de corupţie, iar el a fost suspendat pentru şase ani din orice activitate legată de fotbal. Blatter a fost găsit vinovat de efectuarea unei plăţi ilegale de 1,82 milioane de euro către fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini. Cei doi au negat comiterea oricărei nereguli.

Platini a fost reţinut recent de autorităţile franceze pentru audieri în cadrul anchetei ce vizează atribuirea Cupei Mondiale din 2022 Qatarului. Anchetatorii francezi suspectează că atribuirea surprinzătoarea a acestei competiţii emiratului din Golf, în anul 2010, s-a datorat unor acte de corupţie.

Blatter a fost deja audiat de autorităţile franceze în acest caz în 2017. Elveţianul a negat de asemenea că ar fi primit bani după Cupa Mondială 2014.

Blatter, care este vizat de patru ani de o anchetă a justiţiei elveţiene, a afirmat că această investigaţie ar trebui închisă. "Nu mi-am pierdut niciodată spiritul de luptă", a asigurat octogenarul.

Blatter susţine că FIFA se află în posesia mai multor obiecte ale sale, printre care în jur de 60 de ceasuri.

"Sunt ceasurile mele, daţi-mi ceasurile. E important pentru mine. Am lucrat în industria ceasurilor şi mi-am făcut o colecţie. Am fost 41 de ani (la FIFA), puteam să le iau acasă, demult. De ce luptă ei pentru aceste ceasuri? E o lipsă de respect, o lipsă de respect din partea preşedintelui (Infantino)", a spus Blatter.

"Familia mea a suferit mai mult ca mine", s-a plâns Blatter. El a dezvăluit că nepoata sa, care este adolescentă, a fost nevoită să schimbe şcoala după ce a fost hărţuită de colegi în legătură cu căderea lui în dizgraţie.

FIFA a reacţionat printr-un purtător de cuvânt, care a estimat că Blatter are dreptul la părerile sale, dar a subliniat că acesta a fost suspendat pentru şase ani.

"Între timp, înţelegem de asemenea că autorităţile elveţiene continuă să-l ancheteze pentru posibile infracţiuni, iar noua FIFA speră că această anchetă va ajunge curând la o concluzie", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Punctele de vedere şi opiniile domnului Blatter ar trebui văzute în acest context şi prin prisma conduitei pe care a avut-o când a fost la conducere timp de zeci de ani", a spus purtătorul de cuvânt.