​„Cel mai bun marcator din cele cinci ligi de top ale Europei a fost Messi cu 47 de goluri. Cele mai multe pase decisive, 26, le-a dat tot Messi. De asemenea, a înscris direct din lovituri libere de mai multe ori decât oricine în întreaga istorie a celor cinci ligi. Locul cinci la Balonul de Aur” (Gary Lineker, pe Twitter).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

20. Andrej Kramaric (Hoffenheim) – 22 de goluri

37 de meciuri; 125 minute/gol

Croatul a termin.at anul în forță, golul cu care a deschis scorul în meciul cu Manchester City fiind al nouălea din tot atâtea partide consecutive. Venit contra a cinci milioane de lire sterline de la Leicester în 2016, va aduce cu siguranță un profit uriaș lui Hoffe.

19. Alassane Plea (Nice & Borussia Mönchengladbach) – 23 de goluri

38 de meciuri; 135 min./gol

Cu 11 goluri în ultima parte a sezonului trecut, jucătorul de 25 de ani a atras atenția celor de la Newcastle, Tottenham și West Ham, dar a ales să meargă la ʼGladbach, unde a mai înscris de 12 ori în Bundesliga și DB Pokal.

18. Cristhian Stuani (Girona) – 23 de goluri

33 de meciuri; 115 min./gol

Doar Lionel Messi a înscris de mai multe ori în La Liga, unde aripa Gironei a marcat de 11 ori în 15 apariții.

17. Sergio Agüero (Manchester City) – 23 de goluri

33 de meciuri; 104 min./gol

Se părea că Gabriel Jesus va reprezenta sfârșitul epocii Agüero la City. Dar argentinianul a făcut ce trebuia și, cu 13 goluri și patru pase decisive, este din nou preferatul lui Guardiola pentru centrul atacului.

16. Gareth Bale (Real Madrid) – 24 de goluri

45 de meciuri; 124 min./gol

Din cele 24 de goluri marcate de Bale, 17 au venit în a doua parte a sezonului trecut. Starul galez a depășit în decembrie cea mai lungă perioadă neproductivă din La Liga, de 40 de șuturi în 802 de minute fără gol.

15. Luka Jovic (Eintracht Frankfurt) – 24 de goluri

38 de meciuri; 89 min./gol

Din această listă, doar Messi a avut nevoie de mai puține minute pentru a înscrie un gol. Centrul-atacant sârb conduce în clasamentul golgeterilor din Bundesliga împreună cu Paco Alcacer de la Dortmund.

14. Mauro Icardi (Internazionale Milano) – 25 de goluri

37 de meciuri; 126 min./gol

Vârful italian a avut un start mai slab în noul sezon, după ce a fost golgeter în cel trecut împreună cu Immobile. Dar, după ce a înscris în poarta lui Tottenham în septembrie, a mai făcut-o de 13 ori în 18 meciuri din Serie A și Liga Campionilor.

13. Edinson Cavani (Paris St. Germain) – 25 de goluri

38 de meciuri; 121 min./gol

Uruguayanul a înscris de 10 ori în 11 meciuri din Ligue 1 în acest sezon. Dacă vrea să-i atragă atenția lui Maurizio Sarri (Chelsea), s-ar putea să fi reușit.

12. Kylian Mbappé (PSG) – 25 de goluri

38 de meciuri; 118 min./gol

La jumătatea sezonului din Ligue 1, Mbappé și-a atins deja totalul din sezonul trecut. Cele 13 goluri din 12 meciuri au venit cu o cadență de 71 de minute.

11. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) – 25 de goluri

37 de meciuri; 116 min./gol

Toate golurile lui Aubameyang au venit când purta tricoul lui Arsenal, după sosirea pe Emirate Stadium la sfârșitul lui ianuarie. A marcat de 13 ori în acest sezon, la fel ca Salah și Kane, deși a alternat pozițiile de vârf și aripă stânga.

10. Neymar (PSG) – 26 de goluri

26 de meciuri; 88 min./gol

Cu 16 goluri, brazilianul conduce clasamentul golgeterilor la PSG, în luptă strânsă cu Mbappé. Ar fi fost lider detașat dacă n-ar fi lipsit 18 meciuri, din cauza unei accidentări la sfârșitul sezonului trecut.

9. Ciro Immobile (Lazio) – 29 de goluri

46 de meciuri; 127 min./gol

După ce a terminat sezonul trecut ca golgeter (alături de Icardi), Imobbile a început la fel de bine sezonul actual și menține ritmul impus de Cristiano Ronaldo.

8. Florian Thauvin (Marseille) – 30 de goluri

46 de meciuri; 115 min./gol

După ce a eșuat la Newcastle, atacantul francez a câștigat Cupa Mondială, cele 14 goluri în Ligue 1 din a doua jumătate a sezonului trecut asigurându-i locul în echipa lui Didier Deschamps. Cu 13 goluri în 19 meciuri din actualul sezon le-a atras interesul celor de la Chelsea, Bayern, Inter și Atletico, dar nu uită ușor ce s-a întâmplat ultima oară când a renunțat la confortul de la Marseille.

7. Luis Suarez (Barcelona) – 32 de goluri

49 de meciuri; 131 min./gol

Barça e îngrijorată de starea genunchiului lui Suarez, care a fost tratat cu celule stem în ultimele săptămâni. Starul uruguayan a înscris de 11 ori în actualul sezon deși n-a jucat la nivelul obișnuit, după ce o făcuse de 31 de ori în întreg sezonul trecut.

6. Antoine Griezmann (Atletico Madrid) – 33 de goluri

52 de meciuri; 126 min./gol

Francezul a înscris patru goluri în ultimele trei apariții din La Liga, cu unul mai mult decât în precedentele 14 meciuri. Înainte de a triumfa în Cupa Mondială, Griezmann câștigase primul său trofeu major, Liga Europa și marcase de 22 de ori în a doua jumătate a sezonului trecut.

5. Harry Kane (Tottenham) – 34 de goluri

50 de meciuri; 121 min./gol

Kane și-a făcut un sandviș din Gheata de Aur la Cupa Mondială, între 17 goluri din sezonul trecut și tot 17 în acesta. „În decembrie-ianuarie ating vârful de formă”, a declarat el, iar cele șase goluri în șapte meciuri îl confirmă.

4. Mo Salah (Liverpool) – 37 de goluri

49 de meciuri; 109 min./gol

Golgeterul lui Premier League în sezonul trecut, propulsat de 15 goluri în 15 meciuri în 2018, a început sezonul actual mai timid. Dar șapte goluri în ultimele opt meciuri l-au readus în ritm. Ar fi putut fi opt/opt dacă nu l-ar fi adus pe Klopp în pragul lacrimilor, oferindu-i mingea lui Firmino pentru al doilea penalty cu Arsenal.

3. Robert Lewandowski (Bayern München) – 39 de goluri

45 de meciuri; 93 min./gol

Bayern trebuie să fie fericită că a ținut bine hățurile vara trecută, când Lewa a vrut să plece. Golgeterul din sezonul trecut din Bundesliga s-a dezlănțuit din toamnă în Liga Campionilor, înscriind de opt ori în faza grupelor, câte un gol la 67 de minute.

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid & Juventus) – 43 de goluri

46 de meciuri; 90 min./gol

Atacantul lui Juventus poate pretinde că a jucat cu două meciuri mai puțin decât Messi, dar Ronaldo operează cu ceva mai puțină eficacitate decât marele său rival. I-au trebuit trei meciuri ca să ia pulsul Seriei A, după care a înscris de 14 ori în 16 meciuri și a dat cinci pase decisive în cinci meciuri în care n-a marcat.

1. Lionel Messi (Barcelona) – 47 de goluri

48 de meciuri; 82 min./gol

Mașina de goluri a Barcelonei era în spatele lui Mo Salah în aprilie, dar a înscris de opt ori în ultimele șase meciuri din La Liga în sezonul trecut pentru a-și adjudeca Gheata de Aur a Europei. Cele 26 de goluri în toate competițiile din a doua parte a sezonului trecut i-ar fi asigurat oricum un loc în Top 10 pe întregul an, dar Messi a mai înscris de 21 de ori în 20 de meciuri din sezonul acesta, pentru a-și asigura locul I.

Sursa: (Football365.com).