​Clubul albanez Skenderbeu Korce a fost suspendat timp de un deceniu din toate competițiile europene, după ce o anchetă UEFA a descoperit că echipa a aranjat 53 de partide în ultimii opt ani, potrivit AFP.

KS SkenderbeuFoto: Wikipedia

Cu două luni în urmă, cel mai important club din Albania, Skenderbeu, ridica trofeul de campioană natională pentru a șaptea oară în opt sezoane.

Această bucurie este însă o amintire îndepărtată acum, după ce echipa a fost suspendată din toate competițiile europene pentru următoarele zece sezoane. Sancțiunea este cea mai mare impusă de UEFA până în prezent.

UEFA a amendat de asemenea clubul cu un milion de euro, pentru ceea ce e considerată a fi cea mai mare aranjare de meciuri din istoria fotbalului.

„Acest club a aranjat meciuri așa cum nu a făcut-o nimeni în istoria jocului”, a scris comitetul de etică și disciplină al UEFA într-o anchetă din luna martie.

Toate speranțele clubului au fost spulberate în iunie, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) din Lausanne, a confirmat că suspendarea va fi pusă în aplicare fără a fi așteptat dreptul la apel.

Pentru Skenderbeu Korca decizia a fost precum o „sentință cu moartea”, a spus președintele clubului, Ardian Takaj, care a sperat să aducă echipa în rundele preliminarii ale Europa League, în luna iulie.

Echipa, denumită după comandantul militar din secolul al cincisprezecelea - Skanderbeg, este singurul club albanez care a ajuns în grupele cupelor europene. În luna februarie, mii de fani ai clubului s-au adunat la baza sportivă a clubului unde au scandat „Nu ne omorâți visul!”

Bazându-se pe sistemul său de detectare a fraudelor din pariuri (BFDS), care detectează modificările neregulate ale cotelor de pariere din timpul meciurilor, UEFA a estimat că 53 de meciuri ale clubului albanez au fost aranjate din 2010 până în prezent.

”Printre acestea sunt incluse atât meciuri din campionatul albanez, meciuri din cupele europene, cât și partide amicale”, a declarat corpul sportiv, care a descris practicile ca fiind “repetitive și persistente”.

Jucătorii și oficialii clubului insistă să declare că sunt nevinovați, însă multe dintre meciurile lor au ridicat suspiciuni în ultimii ani.

De exemplu, în iulie 2015, Skenderbeu conducea împotriva nord-irlandezilor de la Crusaders, cu 2-1 la finalul timpului regulamentar, în Belfast, chiar înainte ca norocul lor să se intoarcă.

La finalul meciului, sute de mii de dolari au fost pariați pe faptul că se vor înscrie cel puțin patru goluri până la finalul meciului, potrivit UEFA.

A urmat ca echipa nord-irlandeză să înscrie de două ori într-un minut în prelungiri datorită unor gafe ale apărării și ale portarului celor de la Skenderbeu.

„Dacă nu va avea loc o investigație UEFA după meciul nostru din seara asta, înseamnă că ceva nu e în regulă”, a postat pe Twitter portarul celor de la Crusaders, Sean O'Neill, la vremea respectivă.

O anchetă bazată pe zvonuri

Președintele clubului, Ardian Takaj, care deține un hotel la malul mării și a deținut un canal de televiziune, este furios asupra supozițiilor UEFA conform cărora acesta are un rol important în „activitățile ilegale din Skenderbeu”, inclusiv cu agenții de pariuri din oraș.

Președintele în varstă de 54 de ani neagă orice fel de acuzație și declară că UEFA profită de Albania „o țară mică, un club mic cu un buget mic” pentru a-și promova sistemul (BFDS).

„Nu cred că UEFA ar indrăzni să ia astfel de măsuri împotriva unei echipe din vestul Europei, pe baza unor îndoieli pornite de la modificări de cote”, a declarat acesta pentru AFP.

Fostul portar Orges Shehi devenit între timp antrenor al echipei, a declarat de asemenea că se simte ofensat de o anchetă „bazată pe zvonuri, nu pe dovezi”.

UEFA a observat rezultate suspicioase în cel puțin 46 dintre meciurile fostului jucător.

„Fotbalul nu este o știință exactă, vedem greșeli mult mai grave tot timpul. Cine ar trebui să meargă la închisoare?”, a declarat antrenorul în vârstă de 41 de ani. Dreptatea este acum în mâinile Albaniei, o țară înnebunită după pariuri, fiind frecvente cazurile de corupție și de nepedepsire a „elitelor”.

Armando Duka, președintele federației de fotbal din Albania, din 2002, a declarat că urmărește ancheta UEFA și a rugat să fie deschise investigații.

„Aranjarea de meciuri nu este un fenomen albanez, ci unul european”, a spus Duka, care a celebrat împreună cu Skenderbeu când au ridicat Cupa Albaniei în luna mai.

Președintele federației companiilor de pariuri din țară, Artan Shyti, a notat că Albania nu s-a mișcat foarte rapid pentru a proba astfel de ilegalități în trecut.

“UEFA a încercat să deschidă o investigație împreună cu Albania cu șapte ani în urmă, dar a fost intampinată cu o lipsă de cooperare din partea autorităților”, a declarat Shyti, care este de asemenea rector la Universitatea de Sport din Tirana.

“Există 4000 de agenții de pariuri într-o țară cu 2.8 milioane de locuitori, fără să includem agențiile ilegale, site-urile de pariuri, care sunt cea mai mare problema”, a adăugat acesta.

În timp ce prim ministrul Edi Rama a declarat că intenționează să oprească aceste site-uri, denumindu-le un „lăcaș al crimei economice”, misiunea este mai grea decât pare.

Shyti spune că soluția ar fi ca unele dintre taxe să fie trimise cluburilor pentru parierea legală, pentru a diminua tentația de a obține „surse financiare ilegale”.

Dar înainte de asta, rămân întrebările cheie cu privire la clubul Skenderbeu.

De fapt, ancheta UEFA a rămas cu multe intrebări fără răspuns „Cine paria? Cine câștiga? Și cine ar trebui să meargă la închisoare?”, a încheiat Shyti.