Comitetul Executiv al UEFA a decis să permită vânzarea băuturilor alcoolice pe stadioane la meciurile din Liga Campionilor şi Liga Europa, din sezonul 2018/2019, informează AFP.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Forul european nu obligă cluburile să vândă băuturi alcoolice, iar aceasta activitate comercială se va face cu respectarea legislaţiei locale şi naţionale.

"Organizatorul meciului trebuie, atunci când defineşte politica de vânzare şi distribuţie înaintea fiecărui meci, să ţină cont în mod corespunzător de profilul suporterilor care vor asista la partidă şi de riscurile asociate", a explicat UEFA, potrivit căreia poate fi decisă "o interdicţie sau o limitare a vânzării şi distribuţiei băuturilor alcoolice", în funcţie de context.

Hotărârea UEFA a fost salutată de asociaţia suporterilor din Europa, Football Supporters Europe (FSE), o reţea de fani în peste 40 de ţări.

"Suporterii fotbalului s-au simţit mult timp trataţi injust faţă de suporerii altor sporturi, cum ar fi rugbiul. Nu sportul urmărit este cel care controlează comportamentul bun sau rău al unui suporter. Fanii au considerat întotdeauna această politică drept una excesiv de protectoare, atât timp cât nu există dovezi că interdicţia comercializării alcoolului pe stadioane ar putea avea cea mai mică influenţă în ceea ce priveşte prevenirea sau reducerea tulburărilor legate de fotbal", a declarat Ronan Evain, responsabil al FSE, într-un comunicat.