UEFA a anunțat mai multe schimbări importante în Champions League și Europa League, care vor fi puse în aplicare începând cu sezonul următor, 2018/2019. Una dintre cele mai importante este introducerea celei de-a patra schimbări, la meciurile din fazele eliminatorii, în cazul prelungirilor. În plus, la finalele celor două competiții vor putea fi înscrişi 23 de jucători pe foaia de joc, faţă de 18 până acum.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Schimbările anunțate de UEFA:

  • Din sezonul 2018/2019, echipele vor putea face o a patra schimbare la meciurile din fazele eliminatorii ajunse în prelungiri. Regula nu afectează cele 3 schimbări disponibile și în mod normal.
  • Doar la finalele din Champions League și Europa League, dar și în Supercupa Europei, loturile vor număra 23 de jucători, față de 18, limita de până acum. La restul meciurilor, echipele vor avea în continuare câte 18 jucători în lot.
  • Meciurile din Liga Campionilor se vor disputa de la ora 22.00 începând cu sezonul 2018/2019, în loc de 21.45. În faza grupelor, câte două partide pe zi (marţea şi miercurea) vor începe la ora 19:55. Toate meciurile din ultima etapă a fazei grupelor vor fi transmise simultan.
  • În Europa League, meciurile din grupe până în optimi vor fi programate la orele 19.55 şi 22.00, repartizarea lor urmând să fie făcută în funcție de tragerea la sorți a partidelor. În principiu, meciurile din ultima etapă a fazei grupelor se vor juca de la aceeași oră.
  • Supercupa Europei se va juca doar de la ora 22:00, iar ora este valabilă inclusiv pentru evenimentul din această vară, programat pe 15 august, la Tallinn (Estonia).
  • După faza grupelor, atât la Champions League, cât și la Europa League, pe lista UEFA vor putea fi trecuți 3 jucători eligibili, fără vreo restricție. Regula este aliniată cu cele existente în unele ligi naționale din Europa, unde nu se impun restricții jucătorilor înregistrați la un club nou în perioada de transferuri din iarnă.
  • Ca și în cazul Champions League, din sezonul 2018/2019, echipele care au câștigat de 3 ori la rând sau de 5 ori în total trofeul Europa League (sau al Cupei UEFA, vechea denumire a competiției) vor putea purta pe mânecă o emblemă care să ateste această performanță. Singura care poate beneficia de acest privilegiu din sezonul următor este FC Sevilla, care a îndeplinit ambele criterii - a câștigat Europa League în 2006, 2007, 2014, 2015 și 2016.