Telstar 18, mingea oficială a Campionatului Mondial din Rusia, este utilizată în amicalele din această perioadă, iar portari precum David de Gea, Pepe Reina și Marc-André ter Stegen și-au exprimat deja nemulțumirile. Mingea care va fi folosită la turneul final din vara acestui an amintește de cea lansată la Cupa Mondială din Mexic, în anul 1970.

Mingea Telstar 18Foto: fifa.com

"Are o traiectorie ciudată, un zbor incontrolabil și există mult timp la dispoziție pentru îmbunătățire", a fost verdictul dat de cei trei portari.

"Pariez că în Rusia, cu un astfel de balon, vor fi cel puţin 35 de goluri din afara careului, pentru că este greu de controlat. Și este acoperită cu un strat de plastic care face dificilă menținerea. Noi, portarii, vom avea mari probleme. Ar trebui să o schimbe, încă e timp", a precizat Reina.

"Este foarte ciudată", a adăugat și De Gea, care a aparat poarta Spaniei în amicalul cu Germania, scor 1-1. Portarul lui Manchester United a fost învins de Thomas Muller, germanul inventând un șut superb din afara careului de 16 metri, prin care a trimis mingea direct sub bara porții apărate de David De Gea.

Nici Ter Stegen nu s-a declarat prea încântat de Telstar 18: "Se putea şi mai bine. Se mişcă foarte mult. Cred că, înainte de Mondiale, trebuie să ne obişnuim cu acest balon şi să încercăm să-l controlăm în cel mai bun mod posibil. Nu avem altă opțiune", a declarat Ter Stegen.

Lansată la începutul lunii noiembrie a anului trecut, Adidas Telstar 18 se dorește a fi un omagiu adus primei mingi adidas folosită la Cupa Mondială din 1970 și 1974. Telstar 18 evocă cele mai frumoase amintiri ale Cupei Mondiale din 1970, marcată de legende precum Pele, Gerd Muller, Giacinto Facchetti, Pedro Rocha sau Bobby Moore.

Numele original provine din poziționarea sa ca "Star de televiziune". Este prima minge decorată cu pentagoane negre, care a schimbat design-ul din fotbal pentru totdeauna, modelul fiind conceput pentru a se evidenția pe ecranele alb-negru ale televizioarelor. Aproape 50 de ani mai târziu, Telstar 18 dispune de o carcasa nouă, de înaltă tehnologie, cu elemente care includ ambalaje reciclate.

Telstar 18 dispune și de un cip NFC inserat - prima dată când se utilizează un cip în realizarea unei mingi oficiale de fotbal - și la momentul actual devine cea mai inovativă minge a Campionatului Mondial. Cipul facilitează consumatorilor interacțiunea cu mingea folosind un smartphone. În momentul interacțiunii, fiecare minge generează un cod unic, oferind conținut și informații exclusive pentru utilizator. Experiență personalizată și localizarea permit afișarea detaliilor specifice fiecărei mingi și le oferă utilizatorilor acces la provocări la care pot participa până la începutul Campionatului Mondial.

Rusia va găzdui ediția cu numărul 21 a Campionatului Mondial de fotbal. Competiția va debuta pe 14 iunie și se va încheia pe 15 iulie (finala la Moscova).

Rusia vs Arabia Saudită va fi meciul de deschidere de la CM de Fotbal, pe stadionul Luzhniki din Moscova (capacitate 81.000 de locuri).

Componența grupelor de la CM 2018:

Grupa A: Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay

Grupa B: Portugalia, Spania, Maroc, Iran

Grupa C: Franța, Australia, Peru, Danemarca

Grupa D: Argentina, Islanda, Croația, Nigeria

Grupa E: Brazilia, Elveția, Costa Rica, Serbia

Grupa F: Germania, Mexic, Suedia, Coreea de Sud

Grupa G: Belgia, Panama, Tunisia, Anglia

Grupa H: Polonia, Senegal, Columbia, Japonia.