Cum vrea Gica Hagi sa salveze sportul romanesc: "Multinationalele sa dea 1% din cifra de afaceri pentru sport"/ Cat si cum pot dona firmele si ce inseamna CSR (responsabilitate sociala)
Hagi nu detaliaza cine si cum ar putea folosi acesti bani, dar crede ca "Primariile si Consiliile judetene trebuie sa faca infrastructura, iar privatul sa vina si sa inchirieze".
Ce inseamna CSR si cum incearca UE sa reglementeze acest aspect
Responsabilitatea sociala a corporatiilor (in literatura de specialitate abreviata CSR, dupa forma din limba engleza Corporate Social Responisibility) este un concept care se refera la o prezumtiva datorie pe care companiile (ca actori sociali) ar avea-o fata de toate partile implicate in desfasurarea actiunilor presupuse de activitatea lor economica. Conceptul se refera la toate categoriile de companii, de la microintreprinderi pana la multinationale. Prin datorie se intelege faptul ca respectiva companie trebuie sa actioneze in conformitate cu obligatiile pe care le are fata de partile implicate si respectand niste principii morale acceptate de-a lungul traditiei.
In Romania, exista mai multe companii implicate in CSR, mai ales ca legea le permite directionarea unui procent din impozit, dar ramane la latitudinea acestora unde directioneaza banii.
firme din Romania implicate in CSR
Cat si cum pot sa doneze firmele
La fel cum persoanele fizice pot distribui 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale (ONG), si firmele pot face astfel de donatii. Potrivit Codului Fiscal, companiile pot dona sume de pana la 20% din impozitul pe profit, in limita a 3 la mie din cifra de afaceri.
"Aceasta suma este considerata cheltuiala nedeductibila si se constituie ca un credit fiscal. Nu afecteaza baza de impozitare. Iar in momentul platii impozitului pe profit, catre ANAF, se va achita doar restul din impozit, donatia ajungand astfel direct la beneficiar. De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec in contractul de sponsorizare si 800 de lei in ordinul de plata catre ANAF", au explicat specialistii EY pentru Adevarul.
In Romania, doar una din cinci firme eligibile foloseste facilitatea, prevazuta in Legea sponsorizarii (nr. 32/1994) si in Codul Fiscal. Desi facilitatea fiscala oferita de legea sponsorizarii este cunoscuta de 87% dintre IMM-uri, doar 52% dintre companiile respondente spun ca au directionat fonduri cu ajutorul acestui mecanism
Sfaturi despre obtinerea de finantari si sponsorizari de la companii. Esential: Transparenta cheltuielilor si impactul in comunitate
"Daca sunteti la inceput, insa credeti cu tarie in cauza voastra, incercati sa obtineti o prima finantare, chiar daca valoarea ei nu va fi foarte mare. Asta va va permite sa-i demonstrati companiei ca poate sa aiba incredere in voi. Daca relatia de incredere prinde contur, daca proiectele au impact, aveti toate sansele sa treceti la urmatorul nivel si, in timp, sa faceti impreuna proiecte din ce in ce mai mari.", explica Angela Galeta, Director Fundatia Vodafone Romania, pentru responsabilitatesociala.ro
"Pentru noi, si pentru orice alt finantator, este important sa ne putem masura impactul investitiilor in comunitate. De aceea, una dintre regulile pe care le aplicam este sa finantam doar organizatii care ne demonstreaza ca vor avea un proces transparent de raportare lunara, atat narativa, cat si financiara. Poate parea dificil sa justifici cu documente fiecare cheltuiala pe care ai facut-o in cadrul proiectului care a primit finantare. Insa lucrul acesta tine de transparenta, de procesul prin care construim o relatie de incredere reciproca. Si trebuie sa ma credeti cand va spun ca ne dorim sa avem relatii de incredere si pe termen lung cu toti partenerii nostri ONG-uri", declara Angela Galeta.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Dar tot imi pare ceva dubios; pentru ca acesti bani de fapt sunt din bugetul de stat. Stiti voi, ala care nu are bani de spitale, de drumuri, de salarii, etc (facem abastractie de coruptie).
Deci aceasta facilitate de fapt lasa companiile sa "consume" o parte din taxele datorate catre stat pe non-profituri dupa cum le taie capul.
Si o parte se duc in reclame: adica sponsorizari sportive in urma carora companiile isi fac reclama; totul pe banii statului ! Din punct de vedere al statului, avantajul pe care il vad este ca sunt cauze (sportive, sociale, etc) care primesc fonduri administrate/evaluate de companiile private. Companii ce urmaresc ca banii donati sa fie cu folos, deci sa zicem ca in stilul acesta cheltuiala este facuta mai eficient decat daca ar fi bani alocati direct de stat.
"potrivit Codului Fiscal, acestea pot dona sume de până la 20% din impozitul pe profit, în limita a 3 la mie din cifra de afaceri."
[...]
"Iar în momentul plăţii impozitului pe profit, către ANAF, se va achita doar restul din impozit, donaţia ajungând astfel direct la beneficiar. De exemplu, din 1.000 de lei impozit datorat, 200 de lei se trec în contractul de sponsorizare şi 800 de lei în ordinul de plată către ANAF“, au explicat specialiştii."
Citeste mai mult: adev.ro/nyflk1
Nu si-au pus niciodata problema cum functioneaza economia dar au cerut mereu de la stat.
Discuta, discuta, pe banii publici, banii se sifoneaza si nimic nu se vede in urma. Iar discutia asta vine acum cand avem stat PSD? Statul PSD nu e statul german, englez, francez. Statele astea construiesc infrastructura pentru cetateni iar performerii le folosesc si ei cateva ore pe zi. Mie mi se pare ca voi vreti infrastructura pentru voi la care cetateanul sa plateasca daca vrea sa foloseasca.
Astia din sport sunteti putini la minte si traiti din banul public. Luati-va un job la privat si vom fi toti mai fericiti!
Decat sa fortezi multinationalele sa bage banii unde nu vor, mai bine forteaza-ti jucatorii sa dea totul pe teren, asa cum ai dat si tu cand erai ca ei. Invata-i sa fie destepti, sa vada faza cu 3 miscari inainte si cand au o lovitura libera, sa nu ierte. Atunci iti garantezi ca vor face multinationalele coada la club cu sponsorizari.
Deci mai usor cu japca, si mai repede cu imbunatatirea legislatiei, care este varza.
De ce v-ar da o companie privata in mod obligat?
CSR se realizeaza prin sponsiorizare benevola nu pentru ca intr-o zi se gandeste cineva ce bine ar fi sa...
Multumim Hagi ca fotbalist si patron/antrenor la echipa Viitorul.
Multumim de frumoasele goluri si de bucuria pe care ne-ai dat-o din Campionatele Mondiale de fotbal la care a jucat Hagi.