Atacantul roman Adrian Mutu si-a anuntat, vineri, incheierea carierei de fotbalist, prin intermediul unei scrisori trimise cotidianului italian ''Corriere dello Sport-Stadio'', citata de portalul Goal.com, transmite Agerpres.

Adrian Mutu - un gol pana la recordul lui HagiFoto: HotNews / DP

Mutu (37 ani) tine sa multumeasca in special clubului Fiorentina si nationalei Romaniei, deoarece gratie lor a atins apogeul in fotbal.

In cei 20 de ani de cariera, in care a purtat tricoul a 13 cluburi, Mutu a marcat 199 de goluri, scrie sursa citata, iar acum isi agata ghetele in cui si va incepe un nou capitol, cel de antrenor.

"Dupa atatia ani petrecuti pe terenul de joc, a sosit momentul sa ma opresc, sa-i inchei cariera. Am trait un vis frumos si vreau sa las un semn al imensei mele recunostinte tuturor celor care m-au ajutat in viata si in profesie. Un vis care a fost posibil gratie echipelor (la care a jucat, n. red.), de la FC Arges la Dinamo, pana la Inter, de la Verona la Parma, de la Chelsea la Juventus, de la Cesena la Ajaccio, trecand pe la Petrolul, Pune si pana la ASA Targu Mures. In principal, totusi, vrea sa multumesc Fiorentinei, si pe primul loc, evident, nationalei mele, a Romaniei, careia ii sunt golgheter cu 35 de goluri (la egalitate cu Gheorghe Hagi, n. red.) si care intotdeauna a venit pe primul lor. Gratie lor mi-am asigurat un loc in paradisul fotbalistilor si nu voi uita niciun minut din multele meciuri jucate", scrie Mutu in scrisoarea sa.

Mutu nu are niciun regret dupa o cariera care putea fi si mai stralucitoare: "Puteam castiga mai mult? Am castigat ceea ce visam, iubirea oamenilor, unica, fara pret. Pentru un moment vreau sa las deoparte erorile pe care le-am facut si pentru care am platit pretul in viata. Acum e timpul doar pentru o imensa fericire pentru o cariera plina de iubire. Pentru acest lucru vreau sa spun multumesc. Multumesc Romaniei: nu voi uita niciodata emotiile debutului, pe 29 martie 2000, si nici sudoarea pentru calificarea la EURO 2008, cand am marcat un gol Italiei, invingandu-l pe Gigi Buffon, unul dintre simbolurile azzurri-lor".

Fostul international se opreste un moment si asupra performantelor sale cu echipele de club la care a jucat: "Multumesc echipei Dinamo Bucuresti, cu care, la 18 ani, am castigat cupa si campionatul. Multumesc Parmei, cu care am ocupat locul 5 in clasament, la putine puncte de locul 4, castigand calificarea in Cupa UEFA. Pentru Florenta si Fiorentina am o ploaie de multumiri. Acel loc 5 in ciuda penalizarii de 15 puncte va ramane 'micul' miracol sportiv la care am contribuit. Tuturor tifosi-lor viola vreau sa le fac cadou doua imagini pe care le pastrez pe viata: golul cu Slavia Praga care a deschis usa primei participari in Champions League din era Della Valle si prima doppietta realizata in Olanda contra lui PSV".

"O viata, a mea, dedicata iubirii pentru oameni, iubire despre care va povestesc. Va multumesc, din inima, pentru ca ati contribuit, voi toti, la infaptuirea visului unui copil, care azi, dupa 522 de meciuri la echipele de club si 77 prezente cu nationala Romaniei, a decis sa puna deoparte aceste amintiri, constient ca emotiile vor ramane intotdeauna in mine'', mai arata Mutu in incheiere.

Mutu si-a inceput cariera la FC Arges, iar apoi a evoluat la Dinamo Bucuresti, Internazionale Milano, Hellas Verona, Parma, Chelsea, Juventus, Fiorentina, Cesena, Ajaccio, Petrolul Ploiesti, Pune City si ASA Targu Mures. A jucat la loturile nationale de juniori, precum si la reprezentativa nationala de seniori, pentru care a marcat 35 de goluri in 77 de selectii.

In septembrie 2004, cand juca la Chelsea, a fost depistat pozitiv la controlul antidoping (la cocaina) si a fost suspendat o perioada de 7 luni. Chelsea l-a concediat si ulterior l-a dat in judecata pentru incalcarea contractului, cerand despagubiri de 22,5 milioane lire sterline, pretul platit de londonezi Parmei pentru transferul sau. Dupa ce litigiul a trecut prin mai multe instante sportive si civile, in cele din urma Mutu a scapat de plata banilor pretinsi de Chelsea.

In ianuarie 2010, pe cand juca la Fiorentina, Mutu a iesit din nou pozitiv la un test antidoping (sibutramina) si a primit o suspendare de noua luni, redusa apoi la sase luni.

De asemenea, Mutu a fost implicat intr-o serie de scandaluri in afara terenului, in octombrie 2015 fiind condamnat in prima instanta la 14 luni de inchisoare cu suspendare de justitia italiana, pentru lovirea unui ospatar albanez din Florenta, in 2010, pe vremea cand evolua la Fiorentina.