Fostul fotbalist Toni Dobos a semnat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei, prin care a admis ca l-a ajutat pe finantatorul Stelei, Gigi Becali, prin faptul ca le-a transmis jucatorilor de la "U" Cluj oferta acestuia: 1,7 milioane de euro ca sa nu piarda cu CFR Cluj. Dobos a acceptat incadrarea juridica a faptelor pentru care s-a pus in miscare actiunea penala in cazul sau si a fost de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia - doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, informeaza Mediafax.

Toni DobosFoto: AGERPRES

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Sectia de combatere a coruptiei au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei lui Anton Dobos - manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj la data faptelor, acuzat de complicitate la dare de mita.

Dobos a recunoscut in fata anchetatorilor ca in perioada 4-7 mai 2008, "in calitate de manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj, l-a ajutat pe inculpatul Becali George prin transmiterea ofertei acestuia, de a remite suma de 1,7 milioane de euro jucatorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj, in scopul indeplinirii îndatoririlor de serviciu", informeaza DNA.

Respectivele "indatoriri de serviciu", spun procurorii, constau in "apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire si performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii în meciul cu echipa CFR 1907 Cluj din data de 7.05.2008".

Meciul "U" Cluj - CFR Cluj a avut loc in ultima etapa a campionatului 2007-2008. CFR avea nevoie atunci de victorie pentru a câstiga titlul de campioana în dauna echipei finantate de Becali, lucru care, de altfel, s-a si întâmplat.

Toni Dobos a acceptat incadrarea juridica a faptelor pentru care s-a pus in miscare actiunea penala în cazul sau si a fost de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia - doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Dosarul lui Dobos, disjuns din cel cunoscut ca "Valiza", impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei, au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

Conform prevederilor legale, in cazul in care instanta admite acordul de recunoastere a vinovatiei, solutia pe care o va dispune nu poate fi o condamnare mai grea decât cea asupra careia s-a ajuns la acord. Instanta mai poate sa trimita dosarul procurorului, in vederea continuarii urmaririi penale.

Daca instanta aprecizaza ca solutia cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat este nejustificat de blanda in raport cu gravitatea infractiunii sau periculozitatea infractorului, respinge acest acord, iar dosarul este trimis înapoi procurorului. În acest caz, instanta se pronunta din oficiu si cu privire la starea de arest a inculpatilor.

Sentinta pronuntata de instanta poate fi atacata cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Împotriva sentintei prin care acordul de recunoastere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul si cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.

In 21 octombrie, Toni Dobos a venit la sediul central al DNA, unde i s-a comunicat ca are calitatea de suspect într-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele de "Valiza".

Surse judiciare declarau atunci ca dosarul in care este vizat Dobos este disjuns inca de la momentul trimiterii in judecata a inculpatilor din "Valiza", insa ancheta a stagnat din cauza starii grave de sanatate a fostului jucator de fotbal.

La 30 august 2008, fostul presedinte al clubului Universitatea Cluj Toni Dobos a fost implicat intr-un grav accident de circulatie in Cluj-Napoca, in urma caruia a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean din Cluj. Dobos a fost transferat ulterior la Spitalul de Neurochirugie Cluj, unde i s-a descoperit un hematom, fiind supus unei interventii chirurgicale.

In 4 iunie 2013, finantatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului Gloria 1922 Bistrita sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Române de Fotbal. Practic, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali ar fi oferit 1,7 milioane de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Sorin Vadana, director sportiv al Universitatii Cluj, si Marius Popescu, fost antrenor secund al "U" Cluj, au declarat, cand au fost audiati ca martori la instanta suprema in dosarul "Valiza", ca Toni Dobos, ar fi convocat ad-hoc fotbalistii pentru a le spune ca vor primi prime.

"Tot el (Toni Dobos - n.r.) ne-a spus sa ne retragem intr-un colt al localului pentru a nu fi auzit. Atunci, Dobos le-a zis fotbastilor ca pentru meciul din ultima etapa vor primi o prima consistenta. Toti au inteles ca prima va fi mai mare decat 400 - 500 de dolari prevazuti in regulament. Din cat am putut sa aud, suma globala am inteles ca era «1,5»", spunea Vadana.

"Dobos i-a luat pe fotbalisti si pe mine si ne-a spus sa mergem intr-un colt al localului. Pe mine m-a rugat sa stau putin mai in fata si sa nu las chelnerii sa mearga la masa lor. El a spus ca se va da o prima, nu stiu despre cat era vorba, dar stiu ca nu s-a pomenit de Gigi Becali", spunea atunci Marius Popescu.