Presedintele FRF, Razvan Burleanu, a comentat prestatia arbitrului Istvan Kovacs la ASA Tirgu Mures - Steaua 1-0, anuntind ca acesta va fi oprit de la delegari si tras la raspundere pentru erorile comise, potrivit GSP.ro.

"Despre prestatia lui Kovacs pot spune ca sint dezamagit, am urmarit meciul, nu vreau sa emit judecati de valoare, dar a fost si penalty, si cartonas rosu, lucruri confirmate inclusiv de el intr-o discutie telefonica avuta azi. Sint dezamagit de el, la fel este si presedintele CCA, Kyros Vassaras. Kovacs era un arbitru de maxima performanta si incredere. Am semnat azi ca nu sint de acord sa mearga la un amical al selectionatei Angliei, asa cum a fost solicitat. Va fi oprit de la delegari, va sta etape bune", a declarat Burleanu.

Si reactia Ligii Profesioniste a fost una extrem de dura, aceasta acuzandu-l intr-un comunicat ca arbitrajul sau scapa oricarei intelegeri atacand totodata si modul in care sunt facute delegarile arbitrilor de catre FRF, potrivit Prosport.ro

"Istvan Kovacs a vrut sa ii ajute pe cei de etnia lui. Daca prinzi o zi proasta, nu ai cum sa faci asa greseli. Ii trebuie vreo 10 etape de suspendare si va intelege. E un arbitru bun, dar la meci a gresit pentru ca a vrut. Mi se pare o blasfemie ca Vassaras sa faca delegarile. Cei care l-au pus pe Kovacs la acest meci sa primeasca si ei o suspendare. Ousmane N'Doye nu e sanatos la cap. Daca i se da o suspendare de doi ani nu e putin. E un exemplu negativ in fotbalul romanesc ", a declarat Dragomir la LookTV.

Ioan Craciunescu, fost mare arbitru international, intrebat daca e posibil ca Istvan Kovacs sa fi gresit intentionat impotriva Stelei: "Ma pot gandi la orice". Craciunescu a atras atentia de mai multe ori asupra arbitrajelor lui Kovacs avertizand ca daca acesta mai "fluiera in aceeasi maniera, in 3 ani de zile va fi curatat de UEFA"

Comunicatul postat pe siteul LPF:

"Inainte de toate, cu luciditate, trebuie sa reamintim un fapt simplu, care sta la baza intregului fenomen numit fotbal. Ca si celelalte sporturi si fotbalul, cel mai popular dintre toate, s-a inventat sa se joace intotdeauna doar pe teren. Nimic nu trebuie sa altereze corectitudinea jocului si nimeni nu trebuie sa atenteze la ideea ca jucatorii celor doua echipe sunt singurii actori principali din teren.

Din pacate, in ultima vreme am inceput sa observam ca tot mai multi arbitrii isi doresc sa devina personaje principale pe gazon, bineinteles negative, la tot mai multe jocuri din Campionatul National Liga 1. Duminica seara, la Targu Mures, arbitrul de centru Istvan Kovacs a avut o prestatie dezastruoasa la meciul ASA - FC Steaua, un arbitraj de neinteles, fara logica si fara criterii, un arbitraj in care negrul devenise alb, iar albul devenise negru. Este cu totul inacceptabil ca in anul 2014, cand toate meciurile din Liga 1 sunt transmise in direct, cele mai multe dintre ele in format HD, lucru care permite reluarea fiecarei faze litigioase din nenumarate unghiuri, este inacceptabil, deci, sa te prezinti cu o astfel de maniera de arbitraj care descalifica insasi ideea de dreptate in fata oamenilor.

Sigur, greseala umana este acceptabila, dar un arbitraj evident impotriva uneia dintre cele doua combatante nu poate fi scuzat si nici explicat. Sub nicio forma. O astfel de maniera de a arbitra provoaca spectatorii, incita asistenta, strica imaginea fotbalului romanesc, mai grav decat atat, denatureaza ideea de fair-play si dezechilibreaza, cu consecinte greu de calculat, competitia sportiva.

Liga Profesionista de Fotbal trage un semnal de alarma cu privire la modalitatea de efectuare a delegarilor de catre Comisia Centrala a Arbitrilor si la calitatea arbitrajelor celor delegati. Ca arbitru, daca vei comite greseli elementare dai nastere obligatoriu prezumtiei ca reactionezi cu rea credinta, in niciun caz ca esti slab pregatit.

Nu cunoastem cine face delegarile pentru meciurile din Campionatul National Liga 1, chiar daca am auzit cateva variante in acest sens. Facem insa un apel public ca aceste delegari sa se faca dupa criterii obiective si in favoarea fotbalului. Ceea ce pana acum rar a fost cazul.

Membrii Comitetului Executiv al FRF nu si-au propus si nu doresc sa intervina in activitatea CCA, insa este absolut normal ca ei sa fie informati asupra criteriilor de delegare, asupra criteriilor de promovare si asupra criteriilor de stabilire a listei FIFA a arbitrilor.

Si asta inainte ca respectivele delegari, promovari sau nominalizari pe lista FIFA sa fie deja puse in practica, asa cum din nefericire constatam ca se tot intampla de o buna perioada incoace.

Acum, toate aceste lucruri se petrec tocmai invers. Trebuie, insa, sa se inteleaga ca fotbalul nu este al arbitrilor, ci al celor care fac spectacol in arena sportiva, adica al fotbalistilor, precum si al spectatorilor, al oamenilor pentru care, in primul rand, s-a inventat acest sport. Or, prin aceasta maniera de a conduce destinele arbitrajului romanesc, tocmai spectatorilor li se intoarce spatele, lucru grav si de neacceptat.

Totodata, credem ca informarile venite din partea reprezentantilor cluburilor din Liga 1, a 2-a si a 3-a cu privire la calitatea arbitrajelor si la eventualele greseli comise de cavalerii fluierului ar trebui sa fie luate in considerare de catre membrii CCA cu ocazia promovarii, retrogradarii sau prezentei pe lista FIFA, in masura in care sunt relevante.

Un arbitraj precum cel al lui Istvan Kovacs, la meciul ASA Targu Mures - FC Steaua a influentat in mod evident rezultatul final si acest lucru nu trebuie sub nicio forma trecut cu vederea.

Tocmai de aceea credem ca trebuie acordata o atentie deosebita si corpului de observatori al arbitrilor, pentru ca si acestia au o influenta decisiva in privinta viitorului arbitrilor de fotbal. Am vrea sa vedem criterii de valoare in delegarea arbitrilor, am vrea sa gasim si aici transparenta si informatie in ceea ce priveste promovarea in acest domeniu.

Comisia Centrala a Arbitrilor si presedintele ei, domnul Kyros Vassaras tind sa interpreteze gresit autonomia de care se bucura potrivit regulamentelor, evitand dialogul, dar le reamintim ca lipsa dialogului ne va indeparta de principiile democratiei in luarea deciziilor. Sa nu uitam ca responsibilitatea pentru conducerea curenta a fotbalului romanesc o au membrii Comitetului Executiv si Presedintele FRF si nu membrii CCA si arbitrii de fotbal.

In final, ne exprimam cu adevarat interesul si curiozitatea privind masurile pe care Comisia Centrala a Arbitrilor le va lua in cazul arbitrajului reprobabil al lui Istvan Kovacs. Pentru ca nu e loc de tocmeala sau intelegere, pentru ca oamenii trebuie adusi in tribunele stadioanelor si nu goniti de o astfel de maniera de a imparti dreptatea. Suntem convinsi ca doar o sanctiune drastica impotriva acestui arbitru va mai putea reinstaura un climat de echilibru in fotbalul din Liga 1 si va putea reda increderea in CCA si in arbitrajul romanesc.

LIGA PROFESIONISTA DE FOTBAL"

Echipa din Targu Mures i-a administrat Stelei a doua infrangere din acest sezon, dar "vedeta" incontestabila a partidei a fost arbitrul Istvan Kovacs care a luat mai multe decizii controversate care au influentat rezultatul final.

Astfel, Kovacs nu l-a eliminat pe Gabi Muresan dupa un cot clar aplicat in plina figura lui Rusescu care a parasit terenul accidentat. Acesta il inlocuise de cateva minute doar pe Keseru care a fost scos pe targa cu comotie cerebrala dupa un genunchi in cap expediat cu lejeritate de N"Doye. Impreuna cu Keseru a parasit terenul si Latovlevici, astfel ca galca a efectuat cele trei schimbari pana in minutul 30.

O alta faza acuzata vehement de stelisti a fost o interventie in careu a portarului Stancioiu care l-a faultat in mod cat se poate de clar pe Cristi Tanase. Kovacs nu a fost insa de acord si i-a acordat mijlocasului stelist cartonasul galben pentru simulare.

In finalul meciului, Paul Parvulescu il faulteaza pe Bumba iar Kovacs ii arata direct cartonasul rosu pentru fault in postura de ultim aparator...numai ca alaturi de cei doi alerga pe un culoar interior si era pozitionat mai spre poarta Varela.

Axente a inscris in minutul 55 la o faza in care apararea stelista si-a aratat limitele. Portarul Stancioiu a degajat lung, apararea stelista a jucat prost la ofasaid, Axente a preluat si a intrat in careu de unde l-a innvins cu piciorul stang pe Arlauskis, din nou cel mai bun jucator al Stelei.

Stelistii mai acuza un fault dur din spate facut de Sepsi care a vazut doar cartonasul galben, dar faza era in viteaza si exista circumstante atenuante pentry central.