Centralii de la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia (se va disputa in perioada 12 iunie - 13 iulie) vor putea folosi sistemul "Goal Line". Tehnologia ii va ajuta pe arbitri sa valideze sau nu goluri in fazele dificile. Un simplu mesaj (n.r. Goal) pe ceas ii va avertiza pe centrali ca balonul a trecut in intregime de linia portii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cum va functiona sistemul

Pe linia portii au fost montate cate sapte camere, iar acestea transmit prin fibra optica datele. Centralul este anuntat in maxim o secunda despre situatia reala. In momentul in care mingea a depasit cu toate circumferinta linia portii, arbitrul va primi un mesaj pe ceasul digital purtat la mana. Pe acesta va scrie "Goal". In momentul in care trimite informatia, ceasul va vibra.

"Nu vom intra in detalii tehnice, dar va spun un singur lucru: sistemul functioneaza de minune. Va veti convinge de acest lucru la Campionatul Mondial. Pe fiecare poarta sunt montate cate 7 camere, ele transmit prin fibra optica datele, care sunt analizate, iar arbitrul este informat in maxim o secunda", a spus Dirk Broichhausen, seful firmei care a realizat aceasta tehnologie, citat de Digisport.

Are o abatere de 5 milimetri

Realizatorii "Goal Line" au anuntat ca sistemul are o abatere de 5 milimetri. In acesta situatie, responsabilitatea ii revine tot centralului, el fiind cel care ia decizia finala. Arbitrul va testa tehnologia inainte de startul partidei, iar daca va fi multumit va folosi sistemul. Exista insa si varianta in care arbitrul poate refuza folosirea tehnologiei in acel meci.

Vezi aici imagini cu tehnologia "Goal Line":