Cu ultimele schimbări ale valorilor de piață din campionatele „tari”, cel mai valoros XI din lume are o nouă înfățișare. Față de septembrie, valoarea totală a componenților a crescut de la 1,06 miliarde de euro la 1,1 miliarde. În iunie fusese de 1,03 miliarde. Toate valorile sunt exprimate în euro.

Erling HaalandFoto: Phil Oldham / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mbappe, detronat - Haaland, cel mai scump jucător din lume

Din aceleași motive, au apărut și schimbări în componență. Pentru prima dată, Jamal Musiala, mijlocaș la Bayern Munchen, apare în echipă pentru că și-a mărit valoarea de piață cu 20 de milioane, devenind unul din cei opt cu cotă de cel puțin 100 de milioane.

Alți mijlocași celebri și cu aceeași valoare, Pedri de la Barcelona și Valverde de la Real Madrid, lipsesc din acest XI în favoarea unora mai tineri.

Portar: Courtois (Real Madrid), 60 de milioane

Apărători: Davies, 70 și De Ligt, 70 (ambii de la Bayern); Dias (Manchester City), 75; James (Chelsea), 70.

Mijlocași: Musiala, 100; Bellingham (Borussia Dortmund), 100; Foden (City), 110

Atacanți: Mbappe (PSG), 160; Haaland (City), 170; Vinicius Jr. (Real), 120.

Valorile de piață sunt calculate după mai multe modele de evaluare. Un factor important este și comunitatea Transfermarkt, ai cărei membri discută și socotesc în detaliu cotele jucătorilor. În general, valorile de piață nu sunt echivalente cu prețurile de transfer.

S-a schimbat și liderul clasamentului după valoarea de piață. În premieră în istoria lui Transfermarkt, cel mai scump jucător din lume joacă în Premier League: Erling Haaland l-a înlocuit pe Kylian Mbappe.

După startul fulminant, vârfului lui Manchester City i-a crescut cota de la 150 la 170 de milioane.

Din 2004, în vârf s-au aflat pe rând Ronaldinho și Messi (ambii de la Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Neymar (PSG) și Mbappé. Acum, Haaland s-a alăturat grupului.

Niciun jucător de câmp de peste 25 de ani

Musiala, Bellingham, Pedri și Foden sunt cea mai bună exemplificare a faptului că jucătorii cei mai valoroși din lume au sub 25 de ani.

La aceeași vârstă, Ruben Dias de la Manchester City este cel mai valoros apărător din lume. În acest XI, toți jucătorii de câmp ar evolua sub privirile portarului Courtois, care ar fi decan de vârstă la cei 30 de ani ai săi.

În apărare, Reece James, căruia i-a crescut cota cu 10 milioane, îl înlocuiește pe Trent Alexander-Arnold (Liverpool), care este la aceeași cotă, dar are doi ani mai mult.

Oare ar câștiga „la pas” această echipă Campionatul Mondial din Qatar?

Sau ar avea probleme cu una în care ar evolua Messi, Casemiro, Van Dijk, Alaba, Lukaku, Fabinho, Mané și alții, toți de 29-30 sau mai mulți ani și cu valori evaluate acum la 50-55 de milioane? Eventual și cu Buffon în poartă...