Patru copii japonezi mor in fiecare an la antrenamentele de judo, lucru care i-a alarmat din plin pe parintii niponi. Una dintre ultimele victime, Koji - in varsta de doar 12 ani, a decedat din cauza duritatii lectiilor. Lucrurile nu se opresc insa aici, statul dorind ca artele martiale sa fie obligatorii, atat pentru baieti cat si pentru fete, in scolile din Japonia incepand cu anul 2012.

Judo - un sport periculos pentru copiii din JaponiaFoto: Reuters

In medie, nu mai putin de patru copii isi pierd viata, intr-un an de zile, in timpul antrenamentelor dure din judo. Parintii nu mai doresc sa ii lase pe micuti sa practice acest sport, fiind speriati de numarul mare de victime, informeaza france24.com.

Incepand din anul 1983, nu mai putin de 110 copii si-au pierdut viata in timp ce practicau judo. "Numarul celor care mor este prea mare. Antrenamentele sunt mult prea dure, iar corpul copiilor nu poate face fata unor asemenea lovituri" - profesorul Ryo Uchida de la Universitatea Aichi.

In 2009 si 2010, 13 copii au murit in Japonia in timp ce se aflau la antrenamente. "Cu toate ca aceste tragedii se intampla, nimeni nu face nimic pentru a stopa acest lucru. Mai mult decat atat, nu a fost gasit niciun vinovat pana acum" - a declarat unul dintre parinti.

Ca o comparatie, Federatia de Judo din Franta nu a inregistrat niciun deces la nivel de juniori in ultima perioada. "Antrenamentele sunt dure, este un sport dificil. Cu toate acestea, nimeni nu si-a pierdut viata" - Jean-Luc Rouge, presedintele FRJ. In Franta sunt inscrisi nu mai putin de 600.000 de sportivi la judo, iar 75% dintre acestia au varsta sub 14 ani.

Federatia Japoneza de Judo nu a dorit sa comenteze toate incindentele din ultima perioada, singura masura fiind aceea de a introduce la antrenamente mai multi medici.