Alpinistul austriac Christian Stangl a recunoscut, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca a mintit in legatura cu escaladarea "Varfului Mortii", K2 din Pakistan, declarand ca teama de esec l-a facut sa triseze. In varsta de 44 de ani, Stangl era singurul care reusise sa escaladeze in acest an K2, al doilea cel mai inalt varf din lume, cu 8.611 metri.

Alpinistul Christian Stangl Foto: Reuters

Stangl a marturisit ca fotografia ce il infatisa in varful K2 a fost falsa, fiind facuta la 1.000 de metri sub varf. Austriacul a declarat ca "doar si-a imaginat ca a urcat pana in varf": "Nu am atins varful K2. In ultima mea incercare de ascensiune am intrat intr-o stare de transa si am fost convins ca am atins punctul cel mai inalt".

Stangl vroia sa devina primul om ce reuseste sa atinga principalele doua varfuri de pe fiecare continent si pentru ca acest lucru sa se intample, mai avea de atins doar 2 varfuri: K2 in Asia si Mount Tyree, de 4.850 metri, in Antarctica.

"Aceasta actiune mi-a facut foarte mult rau. Nu am facut nimanui vreun rau, ci doar mie", a adaugat alpinistul

Aradeanul Zsolt Torok, care a facut parte din expeditia Sunny K2 2010, nu a putut urca pe varf din cauza vremii nefavorabile, si in urma cu 2 saptamani a dezvaluit faptul ca austriacul nu a ajuns pana in varf, publicand pe pagina sa personala un articol intitulat Expeditia K2, adevarul despre Christian Stangl. "Nu este drept nici fata de morti, nici fata de munte, si nici fata de spiritul alpinismului, ceea ce a facut Christian Stangl. Iar faptul ca pur si simplu a fugit din BC dupa asa-zisa ascensiune, spune multe. A plecat pentru ca altfel urmau intrebari la care nu stiu cum putea raspunde", a scris Torok.