Rusia "a reusit" la Vancouver cel mai slab bilant din istoria participarilor la Jocurile Olimpice de Iarna, delegatia intorcandu-se la Moscova cu doar trei medalii de aur. "Sa aiba demnitatea de a renunta. Le astept scrisorile de demisie. Daca nu sunt in stare sa le scrie, ii vom ajuta noi", a declarat presedintele Dmitry Medvedev in legatura cu oficialii care au condus Rusia la JO.

"Daca sunt responsabili, ar trebui sa ia brava decizie de a renunta. Sa scrie o scrisoare in care sa-si prezinte demisiile. Daca nu vor fi in stare sa le scrie, ii vom ajuta noi", a declarat Dmitri Medvedev (citat de Reuters), presedintele Rusiei, in legatura cu oficialii prezenti la JO de la Vancouver.

Rusia a bifat la Vancouver 3 medalii de aur, 5 de argint si 7 de bronz, iar ministrul rus la sporturilor, Vitali Mutko, a precizat ca nu trebuie facuta neaparat o tragedie din rezultatul mai slab al Rusiei de la JO.

"Asta este sportul. Trebuie sa primim cu intelegere succesele, dar mai ales infrangerile. Un rezultat negativ nu trebuie privit ca o umilinta nationala'' - Vitali Mutko.

"Olimpiada de la Vancouver s-a incheiat. Din pacate, la aceste editii, Rusia nu a stralucit. Dimpotriva, a palit ca niciodata. A devenit la moda sa dai vina pe functionari, sa-ti versi furia de cei care raspund de sport in Rusia. Pentru ca indignarea pentru prestatia jalnica a sportivilor rusi nu inseamna nici critica la adresa guvernului, nici scoaterea la suprafata a ale societatii, daca e sa folosim expresii din trecut" - scrie Vedomosti.

"Toti isi dau : mass media sunt pline de reprosuri la adresa sportivilor, antrenorilor, expertilor si politicienior. Tunetele si fulgerele vor conduce, probabil, la reforme radicale: vor fi schimbati doi-trei functionari de rang inalt. Saracu’ Leonid Tkachov nu va rezista, probabil, in fotoliul de presedinte al Comitetului olimpic al Rusiei", completeaza Vedomosti.

Rusia a terminat pe locul 11 in clasamentul pe medalii JO de la Vancouver, rezultat mult sub asteptari pentru o forta in sport.

Vizati pentru o demisie sunt Vitali Mutko (ministrul rus al sportului) si Leonid Tiagaciov (presedintele Comitetului olimpic rus).